Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Posiadam neostrade i dziele internet przez router, sshd w tej sieci dziala swietnie, jak jednak uzyskac polaczenie bedac poza siecia? Np. laczac sie z innego kraju? Trzeba zrobic tunel czy wystarczy przekierowac porty na routerze?
Zorientuj się czy Twój router posiada opcje podpięcia DynDNS lub jakiegoś innego no-ip.com. No i oczywiście do tego przekierowanie jeżeli komp z SSH stoi za NAT'em.
Tak moj router obsluguje www.dyndns.org zalozylem tam konto, sciagnalem klienta ddclient ale ciagle nie dziala :/ kolega z innego miasta polaczyl sie przez ssh z moim serwerem ale po domenie juz nie moze. Dlaczego?
Mam jeszcze jeden problem, po wpisaniu hosta laczy mnie z serwerem FTP routera. Natomiast kiedy wpisze lokalne IP laczy mnie prawidlowo z vsftpd na serwerze. Oczywiscie na routerze, w zakladce Virtual Server ustawilem przekierowanie portu 21 na ip 192.168.2.103 czyli Ip serwera. Dodam, ze ssh dziala na tym serwerze bez problemu, moge sie laczyc lokalnie i z internetu.