Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy jest jakiś sposób żeby kompilowało się na 2 jąderka ;) bo teraz kompilacja zajmuje tylko jedno ;/ a może dało by się szybciej hehe
jajko dystrybucyjne (lenistwo na kompilacje mi nie pozwala ;) ale mogę się zmusić):
Linux debian 2.6.26-1-amd64 #1 SMP Mon Dec 15 17:25:36 UTC 2008 x86_64 GNU/Linux
no i procek to Athlon x2 4200 ;)
Nie do końca wiem o co CI chodzi. Jeśli chcesz by jądro Linuksa widziało oba rdzenie Athlona, użyj kernela SMP (czyli tego co już masz). Jeśli chcesz samodzielnie wybudować kernel do obsługi dwóch rdzeni, w konfiguracji zaznacz 'Symmetric Multiprocessor Support (SMP)'. Jeśli natormiast chcesz przy kompilacjach jakiegoś softu ze źródeł wykorzystać oba rdzenie, to po
./configure
piszesz
make -j X
gdzie X to ilość 'wątków naraz'. NA razie wpisz 2 i napisz czy o to Ci chodziło.
chyba mu chodzi o to zeby program sie kompilowal pod 2 jadra jednoczesniee. tzn mam dwa kernele i kompiluje cos i zeby sie jednoczensie podoba kernele kompilowalo .. ?? mam racje ?? cos takiego jest niewykonalne
lis6502 napisał(-a):
Nie do końca wiem o co CI chodzi. Jeśli chcesz by jądro Linuksa widziało oba rdzenie Athlona, użyj kernela SMP (czyli tego co już masz). Jeśli chcesz samodzielnie wybudować kernel do obsługi dwóch rdzeni, w konfiguracji zaznacz 'Symmetric Multiprocessor Support (SMP)'. Jeśli natormiast chcesz przy kompilacjach jakiegoś softu ze źródeł wykorzystać oba rdzenie, to po
Kod:
./configurepiszesz
Kod:
make -j Xgdzie X to ilość 'wątków naraz'. NA razie wpisz 2 i napisz czy o to Ci chodziło.
\
Dokładnie o to mi chodziło bo jak robłem make to tylko 50% procka zużywało ;) a teraz??
Czas z make -j 2 - 3:35
Czas z make - 6:39
Nio i jest przyspieszenie :) Dzięki
pff to pisz na dwa rdzenie a nie jaderka :P
Jakby nie było to i 'rdzeń' i 'jądro' to 'core' xD
noo jąderko to rdzeń wiadomo o co biega to taki zamierzony zabieg stylistyczno-kojarzący się hehe. pozdro ludziska