Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam,
mamy sobie taką oto sieć w akademiku, niestety podłączenie się do niej wymaga instalowania certyfikatów, autoryzacji itd. Jak dla mnie jest to jedna cholerna czarna magia :/ Dla Windowsa XP konfiguracja wygląda tak:
http://eduroam.amu.edu.pl/konf/windowsXP8021X.html
I w związku z tym mam pytanie/-a.
Czy instalacja certyfikatów jest konieczna? A jeśli tak to jak to zrobić? Znalazlem tutaj jakiś plik PEM ale nie mogłem nigdzie znaleźć jak się to cholerstwo instaluje?
Znacie może jakiś tutorial na przeprowadzenie podobnej konfiguracji do tej z windy? Może jakieś programy do konfiguracji połączeń?
IP, brame i dns mam już najprawdopodobniej(o ile czegoś nie spieprzyłem) ustawione na automatyczne przydzielanie. Nie wiem jednak jak dalej to ugryźć.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Xsupplicant jest Ci potrzebny. AFAIR potrzebujesz jeszcze *NIXową wersję certyfikatu (chyba że można go jakoś skonwertować przy użyciu openssl). Dużo opisów jak to to wszystko skonfigurować znajdziesz w google pod hasłem "linux wifi certificate".
EDIT: na stronie masz możliwość pobrania certyfikatu dla linux. Pobieraj i czytaj :)
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2008-12-20 09:56:14)
Zapomniałem dodać, że to nie jest sieć wifi tylko przez kabel.
No i w zakładce z certyfikatami można pobrać plik cacert.PEM, tylko czy takich samych używa się do połączeń wifi i zwykłych kablowych?
EDIT
No i nie mogę znaleźć paczki z xsupplicant,
dom:/home/soldier# apt-file search xsupplicant
doc-linux-html: /usr/share/doc/HOWTO/en-html/8021X-HOWTO/xsupplicant.html
uncrustify: /usr/share/uncrustify/xsupplicant.cfg
Ostatnio edytowany przez Zolnierzu (2008-12-20 13:48:07)
Xsupplikant jest w repo. Przynajmniej w etchu jest. A skoro to jest sieć kablowa to potrzebujesz suplikanta wpa.
pasqdnik@freedom:~$ su - freedom:~# aptitude search wpa supplicant p wpagui - GUI for wpa_supplicant p wpasupplicant - Client support for WPA and WPA2 (IEEE 802. p xsupplicant - 802.1x and 802.11i supplicant (client) freedom:~#
# aptitude install wpasupplicant
Wtedy w pliku /etc/network/interfaces robisz wpis:
auto eth0 iface eth0 inet dhcp wpa-driver wired wpa-eap PEAP wpa-key-mgmt IEEE8021X wpa-identity login # login wpa-password hasło # hasło wpa-ca-cert /etc/cert/certyfikat.pem # <----- tutaj sciezka do twojego certyfikatu !!! wpa-phase1 peaplabel=1 wpa-phase2 auth=MSCHAPV2 wpa-priority 10
Powinno ruszyć.
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2008-12-20 16:13:29)
God bless ya, pasqdnik! Dzięki :D
Jeszcze nie działa do końca tak jak powinno(sieć działa ale uwierzytelnianie się nie powiodło, przekierowuje mnie do strony konfiguracji sieci) ale już jest duży krok do przodu. Dzięki jeszcze raz :D
ta ścieżka do wpa-ca-cert jest chyba obojętna? tzn nie koniecznie ten folder byleby wskazywało na nasz certyfikat?
Ścieżka jest generalnie bez znaczenia. Spróbuj jeszcze zmienić może w phase1 peaplabel na 0. Możliwe że trzeba dodać wpisy pairwise i group ... Najlepiej i najszybciej byłoby wypytać admina o szczegółową konfigurację dla hosta. Powinien wiedzieć, skoro udostępnia certyfikat dla linux.
wpa-pairwise CCMP TKIP wpa-group CCMP TKIP
EDIT: Możliwe jest jeszcze, że debianowy suplikant głupieje, jeśli wszelkie wpisy ma w pliku interfaces. Bo to nie jest "The Debian way". Powinno się konfigurować plik /etc/wpa_supplicant.conf a plik interfaces powinien wyglądać tak:
auto eth0 iface eth0 inet dhcp wpa-driver wired wpa-conf /etc/wpa_supplicant.conf
Plik /etc/wpa_supplicant.conf
network={ key_mgmt=IEEE8021X eap=PEAP pairwise=CCMP TKIP group=CCMP TKIP identity="login" password="haslo" ca_cert="/etc/cert/certyfikat.pem" phase1="peaplabel=0" phase2="auth=MSCHAPV2" }
Ale to tylko takie moje głośne myślenie ...
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2008-12-20 19:18:33)
pasqdnik, działa! jestem szczęśliwym użytkownikiem 8megowego łącza, dzięki :D
Sam nie wiem w którym momencie to zaczęło działać ale dzięki :D
Ostatnio edytowany przez Zolnierzu (2008-12-20 23:16:55)
dla potomnych ... opis konfiguracji EduRoam na rozne systemy - https://eduroam.uw.edu.pl/konfiguracja/wstep