Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-12-13 13:48:00

andrzejlab - Nowy użytkownik

andrzejlab
Nowy użytkownik

sshd i kilka IP

Mam dwa IP na jednym interfejsie. Po połączeniu się przez ssh, bądź zrobieniu tunelu przez ssh, wszystkie połączenia wychodzące są z IP głównego, jak ustawić aby dla konkretnego jednego użytkownika X połączenia wychodzące były realizowane przez drugie IP, które jest jako alias, a dla całej reszty z głównego IP?

#2  2008-12-15 17:47:14

urug - Członek DUG

urug
Członek DUG
Serwis

Re: sshd i kilka IP

Przejrzałem manuala do ssh/ssh_config i nie bardzo widzę taką możliwość. Łatwo zbindować do wybranego adresu IP (ssh -b IP cel), ale dla jednego użytkownika... cóż - może po prostu przeoczyłem.

Jako rozwiązanie zastępcze, czy nie możesz temu użytkownikowi wrzucić ~/.ssh/config z ustawionym adresem IP? Albo utworzyć mu alias do ssh. Taka atrapa, ale jeśli ma to być tylko ułatwienie, a nie narzucone z góry ograniczenie, to powinno wystarczyć? :-)

Pozdrawiam, Tomek

#3  2008-12-17 09:52:32

mariaczi - Użytkownik

mariaczi
Użytkownik

Re: sshd i kilka IP

Ten "jeden uzytkownik X" to użytkownik na tej maszynie? Może wystarczy wykorzystać FWMARK + iptables z modulem owner
Skorzystaj z pomocy http://www.debian-administration.org/articles/379 - opis kroku trzeciego.

Stopka forum