Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam pewien problem; chcialbym utworzyc skrypt, ktory bedzie odpalal konsole i program, ktory bedzie nasluchiwal pod ta konsola. Nie wiem, czy dosc jasno sie wyrazilem. Moze do brzegu:):
Podczas uruchamiania kompa musze uruchomic:
1. serwer newcs (umozliwiajacy sharing i ogladanie tv satelitarnej np. cyfry lub 'n'), ktory bedzie caly czas nasluchiwal
2. serwer mythbackend (mythtv)
3. wirtualna karte tv, ktora bedzie rowniez caly czas nasluchiwala
Chcialbym aby odpalal to wszystko jeden skrypt, ale jest jedno "ale": chcialbym, aby te trzy programy byly odpalane w osobnych konsolach.
Pewnie rozwiazanie jest trywialne (jak chyba wszystko), ale jakos nie udalo mi sie znalezc odpowiedzi, takze dzieki za ewentualna pomoc.
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2008-12-15 13:58:56)
A moze tak by sie dało
#!/bin/bash xterm -e program1 && xterm -e program2 && xterm -e program3
Oczywiście terminal moze być inny no i można dodać wielkość terminala ale trochę zabawy wiecej by bylo.
Choc czy to zadziała to nie sprawdzałem.Ale powinno.
Jesli chodzi o screen, to chyba musze troszke o nim poczytac, bo nigdy go nie uzywalem. Jesli chodzi o druga metode, to niestety "xterm -e program1" uruchamia serwer i blokuje caly skrypt i niestety nie dochodzi juz do "xterm -e program2".
Spróbuj tak
#!/bin/bash xterm -e program1 & xterm -e program2 & xterm -e program3
Poszlo, wielkie dzieki.
Ja robilem jeszcze jeden blad:
w skrypcie zapisywalem:
#!/bin/bash xterm -e program1 xterm -e program2 xterm -e program3
i pewnie dlatego po wykonaniu pierwszego polecenia, skrypt blokowal sie.