Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Jak mogę skonfigurować serwer DNS slave aby automatycznie pobierał nowe wpisane domeny z serwera Master?
Czy jest na to jakiś sposób czy muszę ręcznie dopisywać nowe domeny do slave?
To master rozglasza co ma ;]
właśnie że master mi rozgłasza tylko jedną domene. na slave mam ustawiony jako NS2.domena.pl i pobiera mi tylko rekrodry z domena.pl.
ns1.xxx i ns2.xxx to są główne NS dla serwera.
Może jakiś tutorial jak to ustawić, moze coś tam skopałem w ustawieniach.
Ostatnio edytowany przez mario77 (2008-12-09 23:27:12)
nic prostszego
zone "twojadomena.pl" IN { type slave; file "sec/twojadomna.pl"; masters { ip.ip.ip.ip; }; };
tak musisz
gdzie ip.ip.ip.ip - to ip mastera
a sprawdzasz czy masz wszystko ok z delegacja
host -a twoijadomena.pl
no jak dla jednej domeny to skonfigurować to wiem, i z tym nie ma problemu, chodzi mi o to że jak dopiszę nową domenę na serwerze master to serwer slave nie widzi jej bo nie ma o niej informacji.
slave aktualizuje wpisy domen które ma zdefiniowane. A slave ma chodzić z automatu żebym nie musiał na niego nawet wchodzić i robić tego ręcznie.
Problem juz rozwiązałem, napisałem skrypt który tworzy liste wszystkich stref danej domeny, następnie slave juz sobie aktualizuje wpisy.
Jeśli komuś się przyda to podaje link:
http://directadmin.com/forum/showthread.php?t=28067 … ght=dns+slave
Ostatnio edytowany przez mario77 (2008-12-11 13:36:12)