Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Są sobie 2 serwery na jednym stoi MTA postfix, na drugim nie chciałbym uruchamiać żadnego MTA, jednak ten drugi używa skryptów które używają do wysyłania maili kontrolnych polecenia mail, na pierwszym jest etch a na drugim lenny.
Moje pytanie czy da się to jakoś zrobić żeby wysyłał te maile za pomocą MTA na 1 serwerze?
Mail może też używać SMTP, niekoniecznie tylko /sbin/sendmail. Dla Heirloom mailx, u mnie wygląda to tak:
~/mailrc
set from=login@host
set smtp=smtps://host:port
set smtp-auth-user=login
set smtp-auth-password=haselko
set ssl-verify=ignore
:-)
to jest ten mailx z repo? da sie go jakos zainstalowac bez exim4?
No tak heirloom-mailx nie ma w repo etch-a a to własnie na nim potrzebuje coś takiego zainstalować, a zwykły mailx który jest w repo etcha instaluje sie z exim4 :(
zamiast exima możesz zainstalować jeden z tych:
http://packages.debian.org/etch/mail-transport-agent
próbowałem z --without-recommends ale dalej instaluje mi exima.
azhag ale o to chodzi ze nie chce mta tylko zeby polecenie mail mi działało i to co pisze urug by mi odpowiadało :)
niestety w etchu jest to trochę inaczej rozwiązane
ale myślę, że z tej listy ssmtp będzie do przełknięcia?
albo zainstaluj sendemail i sproboj napisac jakis prosty wraper (.sh) aby zachowywal sie on jak mail
Jak już musi być to chyba faktycznie ten ssmtp jest do przełknięcia :)
Dzięki za pomoc