Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witam
taka niespodzianka mnie spotkała - włączam komputer a tu klops :(
error 15
nie wiem jak w debianie odzyskać gruba ale to chyba to samo co w Ubuntu a tam mam sposób na odzyskanie gruba za pomocą liveCD Ubuntu taki http://www.forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=45073
Mogę tak zrobić na debianie ? Myślę że tak ale chcę się upewnić.
Po co od razu reinstalka GRUBa? Może wystarczyć sprawdzić plik konfiguracyjny GRUBa
Oczywiście, że możesz. Można do tego użyć dowolnego livecd (byle z grubem).
Instalator Debiana ma też tryb rescue, który -- jak mniemam -- służy właśnie do odzyskiwania bootloadera.
Można tak zrobić, tyle, że to nie rozwiąże problemu, który tkwi w tym, że przy aktualizacji jądra "nie zrobiło się" update-grub i w pliku konfiguracyjnym prawdopodobnie nie ma wskazania na prawidłowy plik z jądrem, grub w MBR jest cały czas. Bez poprawy /boot/grub/menu.lst można sobie gruba wczytywać na okrągło. Potrzeba się chrootować i wykonać update-grub, albo zrobić poprawki ręcznie.
BTW. Aby odzyskać gruba nie trzeba livecd, nie trzeba się chrootować, wystarczy jedynie ładowalna dyskietka lub cd z grubem.
http://www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html#M … e-CD_002dROM.
witam dzięki wszystkim za rady
poradziłam sobie przeedytowując gruba ale wolałabym nie mieć takich niespodzianek :)
wywaliło mi gruba do góry nogami
było po aktualizacji
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-1-686 root (hd0,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.26-1-686 root=/dev/sda1 ro quiet initrd /boot/initrd.img-2.6.26-1-686
a powinno być
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-1-686 root (hd0,1) kernel /boot/vmlinuz-2.6.26-1-686 root=/dev/sda2 ro quiet initrd /boot/initrd.img-2.6.26-1-686
no i oczywiście wcięło mi linijki do botowania windowsa :( i muszę od nowa je wymyślić :)
figa, w /boot/grub powinien się zapisać backup poprzedniej konfiguracji. Najprawdopodobnie w pliku menu.lst~ -> nie musisz wymyślać linijek Windowsowych
W pliku menu.lst w sekcji ### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST w linii kopt powinno być:
# kopt=root=/dev/sda2 ro
a w linii groot:
# groot=(hd0,1)
W tej sekcji powinny pozostać pojedyńcze znaki komentarza #.
thalcave napisał:
w /boot/grub powinien się zapisać backup poprzedniej konfiguracji
też tak sobie pomyślałam ale niestety nie ma :(
no i poprawiłam w grub jak sugeruje Smike
dzięki
Ostatnio edytowany przez figa (2008-12-07 16:15:46)
nie wiem czemu,ale jak mi wywalilo kiedys error grub to pomogło kopniecie w obudowe,power off i power on.
jednakże,nie polecam.
Strony: 1