Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
dziwna rzecz zauwazylem u siebie. Mam pewien katalog, do ktorego mam dostep poprzez WWW. Chce, zeby dostep byl ograniczony haslem, wiec ustawiam je w Apache. Jednak, gdy wchodze na glowna strone w katalogu, nie pyta sie mnie o haslo. Dopiero jak klikne na podstrone, pyta sie o haslo i po zaakceptowaniu wyswietla tylko czesc obrazkow na stronie, potem gdy klikne w inny link pyta sie drogi raz i potem juz dziala poprawnie. Chcialbym, zeby to dzialalo tak, ze wchodze na strone -> pytanie o haslo i po zaakceptowaniu odswierza strone ze wszystkim co trzeba. Na dole wklejam plik .conf :
Alias /mrtg "/var/www/mrtg/" <Directory "/var/www/mrtg/"> # SSLRequireSSL Options None AllowOverride None Order allow,deny Allow from all # Order deny,allow # Deny from all # Allow from 127.0.0.1 AuthName "MRTG Access" AuthType Basic AuthUserFile /etc/apache2/passwd/htpasswd.users Require valid-user </Directory>
Nie wiem czy to coś pomoże (nie jestem w stanie teraz sprawdzić) ale chyba powinno być bez ukośników na końcach linijek z aliasem i directory:
Alias /mrtg "/var/www/mrtg" <Directory "/var/www/mrtg"> # SSLRequireSSL Options None AllowOverride None Order allow,deny Allow from all # Order deny,allow # Deny from all # Allow from 127.0.0.1 AuthName "MRTG Access" AuthType Basic AuthUserFile /etc/apache2/passwd/htpasswd.users Require valid-user </Directory>
Ostatnio edytowany przez divinity (2008-11-27 12:35:10)
nie wiem jak to u ciebie, ale u mnie dziala to w ten sposob .
Najpierw zobacz co masz w apache2.conf
Powino byc:
AllowOverride AuthConfig
AuthType Basic
AuthUserFile /var/www/mrtg/userauth
AuthName "Restricted"
<LIMIT GET POST>
require valid-user
</LIMIT>
w konsoli wydaj polecenie
/usr/bin/htpasswd -c /var/www/mrtg/userauth -nazwa uzytkownika- ENTER i podaj dla niego haslo
Ostatnio edytowany przez sebastianGC (2008-11-27 14:43:30)