Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG
Mam ja ci empetrójkę. I sobie słucham na niej sporo muzyki. I zeskroblowałbym ją. Zna ktoś taki wynalazek, że wpisuje do niego odsłuchane mp3 a on je skrobluje?

Członek DUG

Mam pytanie: co to znaczy "skrobluje"?

Admin łajza

/usr/lib/lastfmsubmitd/lastfmsubmit z pakietu lastfmsubmitd

Pijak ;-P

kayo napisał(-a):
Mam pytanie: co to znaczy "skrobluje"?
:D

Członek DUG

Użyszkodnik
AgayKhan napisał(-a):
Mam ja ci empetrójkę.
Masz na myśli przenośny odtwarzacz muzyki?
Tak, istnieją takie cuda. Potrzebujesz firmware'u który zapisywałby odpowiednie dane gdzieś w pamięci (poszukaj informacji o otwartoźródłowych firmware'ach — wiem że takie istnieją i pewnie któryś ma interesującą Cię funkcję. Jeszcze dochodzi kwestia popularności Twojego odtwarzacza) oraz czegoś po stronie software'owej, co wysyłałoby te informacje na last.fm (vide post azhaga). Warto jeszcze zadbać o to żeby odpowiedni skrypt był uruchamiany z chwilą podłączania odtwarzacza do komputera. Tylko pamiętaj, że jeżeli wyślesz informację z czasem wcześniejszym niż czas ostatniego scrobble'a, system Last.fm (po stronie serwera) uzna te informacje za próbę oszukania statystyk.
Od strony Linuksa sobie poradzisz. Kwestia firmware'u — podpowiedziałbym coś, ale nie interesowałem się tą sprawą.
Jeżeli szukasz gotowych rozwiązań, zainteresuj się iPodem i iTunes ;) . Być może istnieje coś na Linuksa, ale tego również nie wiem.

Członek DUG

Użyszkodnik
Mam wrażenie że podchodzisz do tego od dupy strony. Czego używasz do odtwarzania muzyki? Na 99% istnieje sposób by zautomatyzować proces scrobble'ingu.
Chyba że chcesz selektywnie publikować informacje o słuchanej muzyce, ale to z kolei trochę się kłóci z założeniami Last.fm...
Niemniej przy pomocy id3tool (lub midentify, ale tego chyba nie ma w Debianie) wyciągniesz informacje z tagów ID3 pliku MP3. Następnie wyślij je przy pomocy lastfmsubmit, o którym wspominał azhag. Właściwie zrobisz to przy pomocy rozwlekłego jednolinijkowca. W czym problem?

Członek DUG

Admin łajza

cóż tu do rozgryzania?
/usr/lib/lastfmsubmitd/lastfmsubmit --artist ARTIST --title TITLE --album ALBUM [--quiet]
jak chcesz zautomatyzować, to polecam lltag, obsługuje więcej formatów niż tylko mp3 (ogg i flac):
lltag --mp3v2 --show-tags ARTIST,TITLE,ALBUM plik.mp3
potem wynik obrobić (nie chce mi się teraz tego skrobać) i wysłać jak wyżej

Członek DUG

Admin łajza

w debconfie podałeś poprawne dane?

Członek DUG