Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-11-22 22:38:19

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

Wifi

Na piętrze w budynku mam zainstalowane 4 AP tyle było potrzebne do pełnego pokrycia,
jako że nie bawiłem się dotąd sieciami Wifi zastanawiam się jak skonfigurować te AP, generalnie
mają one służyć jako "switch"(żadnych zabezpieczeń od strony AP) ip będzie przydzielane przez serwer, a sieć po
zalogowaniu do OpenVPN moje pytanie jest takie czy na tych APkach mogę ustawić ten sam SSID i ten sam kanał,
czy ustawiać na róznych kanałach?
A może jeszcze inaczej to konfigurować?

#2  2008-11-23 10:36:10

siarka2107 - Użyszkodnik DUG

siarka2107
Użyszkodnik DUG

Re: Wifi

jak chcesz jeden kanał i jeden ssid to zainteresuj się siecią mesh (kratową) oraz demonami oslr i b.a.t.m.a.n. . A jak to cię nie przekona to musisz na każdym urządzeniu dać inny kanał i ssid, jeśli jest to pasmo 2.4 to proponuje użyć trzech ap i ustawienie kanałów niezakłucających sie wzajemnie, możesz użyć czterech ap jeśli pokombinujesz z szerokością kanału, przypominam iż przy standardowych ustawieniach w paśmie 2.4 są tylko 3 niezakłucające sie kanały.

#3  2008-11-23 13:04:52

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

a jakie jest wydajniejsze rozwiazanie? na jednym kanale czy na rożnych? Szerokosc kanału da się ustawić w AP?Niestety przy 3 AP nie bedzie pełnego pokrycia, a jeśli chciałbym tylko takie samo ssid?na róznych kanałach?
Możesz podać jakieś linki, żeby o tych demonach po czytać?

Każdy APk będzie miał swój osobny kabelek do switcha

Ostatnio edytowany przez maro (2008-11-23 13:40:19)

#4  2008-11-24 10:33:05

siarka2107
Użyszkodnik DUG

w trybie ap jeden ssid na różnych kanałach to nie za dobre rozwiązanie, jak chcesz się bawić w sieć kratową musisz mieć możliwość wgrania do swoich urządzeń jakiegoś openwrt lub freifunk firmware. Linki:
Sieć kratowa
Mesh network
olsr
b.a.t.m.a.n.
Sieć kratowa
Freifunk Firmware
Openwrt

maro napisał(-a):

a jakie jest wydajniejsze rozwiazanie? na jednym kanale czy na rożnych?

wybór należy do ciebie

maro napisał(-a):

Szerokosc kanału da się ustawić w AP?

moja szklana kula mówi że takich bajerów nie ma w standardowych ap.

#5  2008-11-24 12:10:22

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

W takim razie mam jeszcze jedno pytanie bo sporo tego, a ja nie miałem wcześniej do czynienia z WiFi,
a widzę siarka, że ty w tym bieglejszy... Zależy mi na jednym SSID, do dyspozycji mam:
LINKSYS WAP54G-EU 1xLAN 802.11g 54Mbps
powiedz mi co konkretnie potrzebuję, żeby to uruchomić?
ten olsr to alternatywa b.a.t.m.a.n czy potrzebuje tego i tego ?
Znasz może jakieś howto jak to się robi?
Bo co tu wiele mówić nie bardzo wiem jak to ugryźć.

#6  2008-11-24 12:59:49

siarka2107
Użyszkodnik DUG

jaka wersja tego urządzenia bo jest 1.0, 1.1, 2.0, 3.0. W openwrt ma ono status WIP (work in progres), no ale myślę że powinno pójść na nowym kamikaze 8.09 choć freifunk niby też idzie z tego co tutaj piszą, tutaj masz mniej więcej opisane jak to wgrać, konfiguracja polega na tym że ustawiasz radio w tryb ad-hoc z jednym ssid i na jednym kanale, olsr startuje ci automatycznie, każde urządzenie ma ustawiony statyczny adres ip a neta dajesz po vpn (tinc) choć niekoniecznie, aha jeszcze jedno jeśli zamierzasz stosować radio broadcoma musisz na wszystkich urządzeniach ustawić ten sam bssid, inaczej będziesz miał kaszane, dla bezpieczeństwa możesz zastosować moduł olsr_secure

---edit---
tutaj masz jeszcze linka do freifunk firmware na twoje urządzenia, co nie oznacza że nie możesz użyć openwrt

Ostatnio edytowany przez siarka2107 (2008-11-24 13:01:43)

#7  2008-11-24 13:37:28

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

Rozumiem, że to wszystko robię na urządzeniach na serwerze też coś trzeba?
Z tym że ja chce żeby ip było przyznawane z serwera userom, i podłączali się do openvpna na serwerze...
Wiec nie bardzo rozumiem "każde urządzenie ma ustawiony statyczny adres ip a neta dajesz po vpn (tinc) choć niekoniecznie"

I jeszcze jedno pytanie na normalnych AP bez możliwości wgrania tego softu nie da się tego zrobić ?

#8  2008-11-24 14:43:30

siarka2107
Użyszkodnik DUG

na serwerze odpalasz olsr na interfejsie lan, i vpn (łatwy w konfiguracji jest tinc i z tego co widziałem to jego stosują w sieciach kratowych), po vpn idzie net a po ip staticznie przypisanych do interfejsów wlan olsr czyli demon umożliwiający komunikację pomiędzy poszczególnymi hostami w sieci kratowej, możesz dawać neta też po adresach statycznie przypisanych do wlan (niezbyt bezpieczne), jak chcesz tak zrobić to odpalasz wtyczkę olsr_secure, która umożliwia przekazywanie komunikatów demona olsr jedynie hostom znającym olsr_secure_key, nie znam wydajności takiej sieci, bawiłem się tym trochę ale z tego co czytałem to istnieją sieci po 300-600 hostów, prawdopodobnie bardziej wydajnym rozwiązaniem jest batman ale jego nie udało mi sie ujarzmić (chyba trzeba go odpalać razem z olsr), ja czekam na końcowe wydanie specyfikacji 80211s, która testowo jest już zaimplementowana w jądrze (chyba od 2.6.26) oraz na dobrze działające sterowniki ath5k, ath9k, b43 z nowym trybem mesh, wtedy nie potrzeba żadnych demonów olsr i batman, tak naprawde to nie wiadomo ile hostów może "wytrzymać" taka sieć, dlatego ostateczna specyfikacja i stabilne sterowniki są moim zdaniem punktem wyjściowym do działania w stronę sieci kratowej, co nie oznacza że nie możesz zbudować stabilnej sieci na wspomnianych demonach (troche takich sieci jest w Niemczech i na ich stronach masz trochę informacji), także googlaj, a napewno znajdziesz trochę ciekawych linków do instalacji i konfiguracji

Ostatnio edytowany przez siarka2107 (2008-11-24 14:45:11)

#9  2008-11-24 17:35:55

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

Widzę, że to jednak nie będzie takie proste :/ jądro co prawda mam 2.6.26 ale dalej coś nie bardzo to do mnie przemawia!!!
No nic dzięki wielkie za wszelkie info!

#10  2008-11-24 18:11:52

siarka2107
Użyszkodnik DUG

openwrt jeszcze nie wspiera open80211s i radiowego trybu mesh :( no ale wspiera olsr i batmana, a do tego już nie potrzebujesz jadra 2.6.26. Wgrywasz freifunka na WAP-y, odpalasz olsr i vpn na serwie, konfigurujesz WAP-y i po wszystkim

#11  2008-11-24 18:17:38

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Co to za powalona moda? Teraz trendy jest mesh? To jest niefektywne w tak malym srodowisku, po drugie to olsr to protokul routingu, btw. nie stworzony na potrzeby mesh'a, a jako zaminniennik jednego z ciscowych protokołów.

maro: a co tutaj za problem? postaw na tym jakas alternetywe co dziala (pewnie dd-wrt odpali) i ustaw WDS, wtedy masz jeden SSID no i nie bedziesz musial ciagnac kabli do reszty AP. Co prawda na 2.4 jest to takie sobie, ale spokojnie wystarczy, chyba ze tam wszysscy Rapida ciagna, graja po siecie i streamy ogladaja HD :).

#12  2008-11-24 22:10:36

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

qluk blisko. oobciążenie sieci jest potężne więc taka opcja z WDS raczej odpada, pozatym w późniejszym terminie zostanie to rozszerzane o kolejne piętra więc w ten sposób nie wydoli, a kable już mam pociągnięte!

I teraz wiem jak się za to zabrać dzięki siara!!!
Mam nadzieje, że mi to ruszy czy w dokumentacji jest w miare przystepnie opisane jak sie konfiguruje olsr?

Ostatnio edytowany przez maro (2008-11-24 22:15:24)

#13  2008-11-24 22:20:45

siarka2107
Użyszkodnik DUG

qluk napisał(-a):

Co to za powalona moda? Teraz trendy jest mesh? To jest niefektywne w tak malym srodowisku, po drugie to olsr to protokul routingu, btw. nie stworzony na potrzeby mesh'a, a jako zaminniennik jednego z ciscowych protokołów.

oj coś qluk mieszasz, doczytaj :)

Kod:

The olsr.org OLSR daemon is an implementation of the Optimized Link State Routing protocol. As such it allows mesh routing for any network equipment.

To jest cytat ze strony, piszą że to demon - piszą. Piszą że do mesha - piszą. A tak jakbyś troche poczytał to specyfikacja open80211s opiera się o olsr.

#14  2008-11-25 15:59:34

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

siara2107: odsylam do źródeł http://www.ietf.org/rfc/rfc3626.txt ; gdzie masz ze to jest do mesh'a w tym tekscie? Pisze jak byk, ze pozwala sieci mesh na trasowanie do dowolnego segmentu sieci (imo: bzdura bo brzmi to tak jakby routery po drodze nie mogly zablokowac tras). A pierwsze zdanie " Deamon OLSR jest implementacja protokolu OLSR". Zeby uzywac OLSR trzeba umiec je skonfigurowac, to nie jest tak jak RIP czy RIP2.

maro: skoro WDS Ci nie styknie to mesh też. Mesh to nic wiecej jak WDS samoregenerujacy sie dla tego jest uzywany olsr oraz mozliwosc zbudowania sieci wifi FNC, czyli gdzie kazdy punkt bedzie polaczony z kazdym.

#15  2008-11-25 23:05:36

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

A niema rozwiązania, gdzie każdy AP jest podłączony do swojego kabelka sieciowego i mają to samo SSID? i działa sprawnie i wydajnie?

#16  2008-11-27 20:14:51

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Bylo cos chyba kiedys a'la cell, czy jak kto woli dzialajace w podobny sposob jak sieci komorkowe. Pewnie jest nawet cus w ten desen w mikrotiku. Dodatkowo WiMAX z tego co pamietam umozliwia bez zabaw robienie czegos takiego.
Swoja droga to w sumie mozna by sprawdzic zarzucenie tych samych ssid a kazdy ap na innym kanale, w teorii poloczenie zostanie zestawione z "najszybszym" i/lub "najsilniejszym" zrodlem.
Musialbym wygrzebac jeszcze pare (ktore pewnie pewnie gdzies sie walajau u mnie) i poeksperymentowac, ale jesli to majabyc tak duze przepustowosci to IMO puszczanie tego przez WiFi to glupota - miedź, a lepiej światło.

---

Wlasnie mi sie przypomnialo z Mikrotikiem daloby rade zrobic cos takiego z uzyciem Nstreme i AP.

Ostatnio edytowany przez qluk (2008-11-27 20:15:58)

#17  2008-12-01 00:09:09

maro - Użytkownik

maro
Użytkownik

To poprostu musi być max ile da się wyciągnąć z tego WiFi a mógłbyś coś przybliżyć o robieniu tego na Mikrotiku?
Co to wogóle jest ten mikrotik?

Stopka forum