Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Po raz pierwszy w życiu postawiłem środowisko chroot dla Apacha.
Korzystałem z kilku poradników - sprawa wygląda tak:
root@localhost:/serwer/usr/sbin# chroot /serwer/ bash-3.2# /usr/sbin/apache2 -k start
Po tym poleceniu mam 100 % obciążenia procka - jeden rdzeń (na szczęście jest jeszcze drugi).
I jest to jedyny widoczny efekt.
natomiast po tym poleceniu:
root@localhost:/serwer/usr/sbin# apache2 -k start apache2: bad user name ${APACHE_RUN_USER} root@localhost:/serwer/usr/sbin#
w plikach /ertc/shadow /etc/group i /etc/password stoi jak byk grupa serwer user serwer.
Mam na myśli pliki w /serwer/etc i w /etc.
Scieżki w plikach poprawione - wszystkie biblioteki cały bash, php i perl, openssl i curl - wszystlo przekopiowane do folderu serwer w oryginalnej strukturze katalogów.
stworzone również w /serwer/dev:
root@localhost:/serwer/dev# ls -l razem 0 crw-rw-rw- 1 root root 1, 3 2008-11-21 07:02 null crw-rw-rw- 1 root root 1, 3 2008-11-21 07:03 random crw-rw-rw- 1 root root 1, 3 2008-11-21 07:03 urandom root@localhost:/serwer/dev#
w /serwer/etc/passwd: serwer:x:233:233:serwer:/serwer/www:/bin/false w /serwer/erc/shadow: serwer:*:13801:0:99999:7::: w /serwer/etc/group: serwer:x:233:
to jedyne pozycje w tych plikach.
skopiowałem wszystkie biblioteki z wyniku ldd - i te o które wołał przy uruchomieniu poleceniem:
sudo chroot /serwer/ /usr/sbin/apache2 -k start
Coś pochrzaniłem - tylko co?
Jak uruchomić tego apacha?
Pozdrawiam i Dziękuję.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2008-11-21 13:25:33)
Nie chce mi się analizować powyższego, ale mogę Ci polecić pradnik, z którego sam kiedyś korzystałem - skutecznie.
http://www.securityfocus.com/infocus/1786