Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Mam pytanko. Próbuję zrobić pierwszy programik ale jakoś mi nie idzie.
Wygląda on tak
#include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main(void) { char *myenvvar=getenv("EDITOR"); printf("Zmienna środowiskowa EDITOR posiada wartość %s\n",myenvvar); }
Zainstalowałem gcc, ale mam takie błedy
$gcc myvar.c -o myenv myvar.c:1:19: error: stdio.h: No such file or directory myvar.c:2:20: error: stdlib.h: No such file or directory myvar.c: In function ‘main’: myvar.c:5: warning: initialization makes pointer from integer without a cast myvar.c:6: warning: incompatible implicit declaration of built-in function ‘printf’ myvar.c:6: error: expected declaration or statement at end of input
Co trzeba doinstalować żeby go przerobił.
Będę wdzięczny za pomoc i info gdzie są jakieś kursy z C++ w linux na necie.
Dzięki serdeczne
Redelek
P.S. Chodzi mi o wskazówki , może ktoś ma w ulubionych coś takiego dodane , nie proszę żebyście za mnie szukali na google. DZIĘKI
czadman napisał(-a):
libc6-dev
Oki doinstalowałem, o nagłówki się nie czepia ale wywal coś takiego
$gcc myvar.c -o myenv myvar.c: In function ‘main’: myvar.c:6: error: expected declaration or statement at end of input
hmm,
kod jest dobry,
pod ręką mam tylko VS2003 ale tam to się kompiluje i uruchamia się bez błędów.
spróbuj wywalić polskie litery, może tu tkwi problem.
Pozdrawiam
hmm u mnie też działa ;) kompilowałem g++ bo gcc wywalało błędy ;) ale spróbuj może jeszcze dopisać:
#include <stdio.h> #include <stdlib.h> using namespace std; int main(void) { char *myenvvar=getenv("EDITOR"); printf("Zmienna środowiskowa EDITOR posiada wartość %s\n",myenvvar); }
Ostatnio edytowany przez giegiel (2008-11-18 12:24:20)
using namespace std;
Nie. Masz pojęcie do czego to w ogóle służy?
To nie jest w ogóle C++ - przykład redelka to czysty C i bez problemu kompiluje się za pomocą nawet tcc (oraz gcc czy g++). Zwykły C nie ma żadnych mechanizmów związanych z przestrzeniami nazw, a nawet gdyby miał - nagłówki stdio.h oraz stdlib.h ich nie używają (bo gdyby spróbowały - 100% oprogramowania w C by się wysypało podczas kompilacji).
redelek - masz pewnie coś sp.... w systemie, bo u wszystkich działa. Spróbuj odpalić na innej maszynie niż twoja, albo za pomocą innego kompilatora (tcc na przykład).
Do nauki C++ polecam "Thinking in C++" Bruce'a Eckela (dobra książka, lata sobie po necie).
ja zaprosze do dzialu mojej stronki z przykladowymi programikami (niektore czysto edukacyjne, a niektore nawet cos trobia) - http://www.opcode.eu.org/c_cpp/ - na koncu linki do wartych odwiedzenia miejsc