Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Ustawiłem sobie weryfikację w kilku z bazach (m.in. spamcop) serwerów z których przychodzi poczta. I wszystko działa ok z jednym wyjątkiem. Co jakiś czas IP sieci osiedlowej gdzie mieszkam trafia na blacklist we wspomnianym spamcop'ie. Wkurza mnie to, bo za każdym razem musiałbym się prosić adminów, albo występować w ich imieniu i prosić się o usunięcie z blacklista
Czy jest możliwość takiej konfiguracji exima 4, aby nadal sprawdzał wszystkie serwery, ale dodatkowo miał whitelistę: mimo pozytywnego testu weryfikacji w bazach spamcopa puszczał maile z tego IP?
W jaki sposób to osiągnąć?
Dodam, że wrzucałem IP do local_sender_whitelist, ale nie pomogło. Może coś jest nie tak w konfiguracji.
Będę wdzięczny za pomoc.
mozna ... w ACL przed black listami dajesz sprawdzenie ip nadawcy z warunkiem na to ktore chesz puszczac i gdy test pomyslny to akceptujesz 9zatem blacklisty sie nie wykonuja)
Działa. Wielkie dzięki. Troszkę mi to rozjaśniło zasadę działania acl'i ;)
Strony: 1