Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Mam taki mały problemik .
Chodzi mi o lokalizację przeglądarki lynx. W różnych systemach występuje w innym miejscu i tu mam problem
sprawdzałem to tak
whereis lynx |cut -f2 -d" "
i wynik sprawdzałem if-em.
Niestety w innych dystrybucjach jest w innych miejscach i moja aplikacja nie działa.
Macie pomysł na uniwersalne odnajdywanie tej przeglądarki lub jakiś inny pomysł ?
Pozdrawiam
Redelek
Ostatnio edytowany przez redelek (2008-10-10 12:27:49)
which lynx
grzegorz.85 napisał(-a):
Kod:
which lynx
Oki to druga opcja
ale jak to porównać bo w różnych dystrybucjach są różne miejsca
nie zawsze jest /usr/bin/lynx
if [ `which lynx` = "/usr/bin/lynx" ]
to w innych nie zadziała. Chodzi mi o ten warunek jak sprawdzić że zwrócił prawdę jeśli lokalizacja może być rożna ?
Nie należy używać dystrybucji niezgodnych z FHS, a z drugiej strony albo to będzie /usr/bin/lynx albo /usr/local/bin/lynx.
if [ ! -x /usr/bin/lynx ];then echo "nie ma";fi
redelek napisał(-a):
grzegorz.85 napisał(-a):
Kod:
which lynxOki to druga opcja
ale jak to porównać bo w różnych dystrybucjach są różne miejsca
nie zawsze jest /usr/bin/lynxKod:
if [ `which lynx` = "/usr/bin/lynx" ]to w innych nie zadziała. Chodzi mi o ten warunek jak sprawdzić że zwrócił prawdę jeśli lokalizacja może być rożna ?
nei bardzo rozumiem, czy chodzi ci o coś takiego
if which lynx >/dev/null 2>&1; then echo "ZOMFG!! Jest lynx!!!" fi
względnie
which lynx >/dev/null 2>&1 && echo "ZOMFG!! Jest lynx!!!"
(do /dev/null przekierowuję, żeby nei śmieciło — w końcu chcesz tylko sprawdzić czy jest (jak rozumiem), nie gdzie jest)
tutaj nie porównuję wyniku which lynx, a sprawdzam czy polecenie to nie zwraca kodu błędu
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-10-10 13:38:43)
Oki dzięki o to mi chodziło :)
Wszytko ładnie, ale jeśli polecenie będzie zlokalizowane poza ścieżkami zadeklarowanymi w zmiennej PATH? Jeśli skrypt wykonuje się w środowisku z zadeklarowaną zmienną systemową PATH to nie ma potrzeby użycia which jeśli lynx jest w którejś ścieżek zmiennej PATH, a jeśli nie ma tej zmiennej to używanie which jest pozbawione celu.
locate -r '/lynx$'
Ostatnio edytowany przez czadman (2008-10-10 14:18:28)
czadman napisał(-a):
Kod:
locate -r '/lynx$'
pod warunkiem, że locate jest zainstalowany i ma bazę utworzoną po zainstalowaniu lynksa oraz po tym fakcie lynx nie został usunięty, bez aktualizacji bazy (zamotane :]). Inaczej albo nie zadziała, albo pokaże głupotę.
Strony: 1