Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W experimental jest 9.2. Rewelacja. Interfejs teraz oparty na qt4, wszystko pięknie śmiga. Poprzednio używałem mplayera, lecz ten ostatnio cały czas mi się zacinał i w logach podawał informację, że mam za wolny system, zmiana vo nic nie pomagała. xine i vlc nie marudziło. Jakoś sempron 2800+ wystarczający był, by odtwarzać filmy rmvb bez jakiś tam problemów.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2008-10-04 12:19:26)
U mnie coś problemy z dzwiękiem na nim są (przerywa) ale spróbuję go poregulowac jeszcze.
qt, ble
radziojedi napisał(-a):
qt, ble
to tylko biblioteka graficzna
póki program nie tyka kdelibs, jest dobrze
vlc 9.2 czy 9.3 w końcu? ;)
azhag napisał(-a):
vlc 9.2 czy 9.3 w końcu? ;)
adam@debian:~$ aptitude show vlc Pakiet: vlc Nowy: tak Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: nie Wersja: 0.9.2-1 Priorytet: opcjonalny Sekcja: graphics Opiekun: Debian multimedia packages maintainers <pkg-multimedia-maintainers@lists.alioth.debian.org> Rozmiar rozpakowanego: 3447k Wymaga: vlc-nox (= 0.9.2-1), libaa1 (>= 1.4p5), libc6 (>= 2.7-1), libcaca0 (>= 0.99.beta14-1), libcucul0 (>= 0.99.beta14-1), libdbus-1-3 (>= 1.0.2), libfreetype6 (>= 2.3.5), libfribidi0 (>= 0.10.9), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libgl1-mesa-glx | libgl1, libglib2.0-0 (>= 2.12.0), libglu1-mesa | libglu1, libgtk2.0-0 (>= 2.12.0), libnotify1 (>= 0.4.4), libnotify1-gtk2.10, libqtcore4 (>= 4.4.0), libqtgui4 (>= 4.4.0), libsdl-image1.2 (>= 1.2.5), libsdl1.2debian (>= 1.2.10-1), libstdc++6 (>= 4.2.1), libtar, libvlccore0 (>= 0.9.1), libx11-6, libxext6, libxinerama1, libxv1, zlib1g (>= 1:1.2.3.3.dfsg), ttf-dejavu-core Sugeruje: mozilla-plugin-vlc, videolan-doc W konflikcie z: vlc-nox (< 0.9.2-1), vlc-plugin-alsa (< 0.8.5-test3.debian-4) Zastępuje: vlc-nox (< 0.9.2-1), vlc-plugin-alsa (< 0.8.5-test3.debian-4), wxvlc (< 0.8.5-test3.debian-4) Udostępnia: mp3-decoder Opis: multimedia player and streamer VLC is the VideoLAN project's media player. It plays MPEG, MPEG2, MPEG4, DivX, MOV, WMV, QuickTime, mp3, Ogg/Vorbis files, DVDs, VCDs, and multimedia streams from various network sources. VLC can also be used as a streaming server that duplicates the stream it reads and multicasts them through the network to other clients, or serves them through HTTP. VLC has support for on-the-fly transcoding of audio and video formats, either for broadcasting purposes or for movie format transformations. Support for most output methods is provided by this package, but features can be added by installing additional audio plugins (vlc-plugin-esd, vlc-plugin-sdl, vlc-plugin-arts) or video plugins (vlc-plugin-sdl, vlc-plugin-ggi, vlc-plugin-svgalib). There is also a web browser plugin in the mozilla-plugin-vlc package. Strona domowa: http://www.videolan.org/vlc
9.2 jednak.
Moze podzielisz się .
Nie chce mi się za bardzo kompilować.
P.S. Pospieszyłem się ze zmianą tytulu ;)
azhag napisał(-a):
radziojedi napisał(-a):
qt, ble
to tylko biblioteka graficzna
póki program nie tyka kdelibs, jest dobrze
No Qt to nie tylko biblioteka graficzna. QtGui to jedna z całego zestawu bibliotek Qt.
BTW. To o czymś świadczy, że twórcy tak docenianego programu zrezygnowali z wxgtk na rzecz qt4. :)
na windołśie miałem głos i dzwięk w przyspieszonym tępie (mowa o nowej wersji)
na linuchu tez a bsd niechciał puśćić dzwieku
zostałem przy starszej wersji, która działa wyśmieńićie
Dzięki AgayKhan.
Niestety ale vlc coś mego kompa nie lubi.
Zarówno ta wersja jak i ta z experimental nie dziala dobrze.
Problemy z dzwiękiem i żadne czary nie pomagają.
Na starej wersji też obrazu nie miałem.
U mnie mplayer chodzi ok.
Żadnych problemow. Z jednym filmem sobie nie radzil (rozjezdzał dżwięk) ale tu akurat xine dobrze dzialało.
W ubuntu miałem 99a i dźwięku w ogóle nie było lub jakieś piski - starsze wersję działają lepiej, w ogóle to jest fajny odtwarzacz, ale nie umiem w nim jednej rzeczy ustawić - jak zrobić, żeby całe menu - pasek przewijania był dostępny na pełnym ekranie podczas odtwarzania, bo grzebałem już w róznych opcjach i za chiny nie umiem znaleźć odpowiedniej - po prostu żeby po ruszeniu, myszką czy najechaniu na brzeg ekranu, pojawiało sie menu?
I jeszcze żeby obraz był zintegrowany z menu na niepełnym ekranie, a nie żeby był wyświetlany w osobnym oknie, da się to zrobić?
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-05-20 19:11:51)
Mplayer z nakładką smplayer jak ktos lubi klikać nie lepszy ?
Nie ja chce vlc :) wiem że we wcześniejszych wersjach menu byłodostęne na ekranie, tak mi sie wydaje...
Żaden player mi nie da takich możliwości kadrowania obrazu -nawet panoramicznego, który sobie mogę proporcjonalnie rozłożyć na moim lcd 4:3 :)
Żaden player mi nie da takich możliwości kadrowania obrazu -nawet panoramicznego, który sobie mogę proporcjonalnie rozłożyć na moim lcd 4:3 :)
Żaden owszem poza mplayerem :)
To tak zrobię - ale ja w nim szczerze mówiąc takiej opcji kadrowania nie widziałem ;)
takie rzeczy jak interfejs w trybie pelnoektranowym czy tez zintegrowanie okna obrazu z oknem glownym (prz zalozeniu wlaczenia stosownych opcji) zaleza od wybranego modulu wyjscia obrazu
ilin napisał(-a):
Mplayer z nakładką smplayer jak ktos lubi klikać nie lepszy ?
hmm ja sobie chyba zainstalowałem i jeden i drugi tu chodzi o smplayer, on sam w sobie jest nakladką, czy jak?
A o co chodzi z modułem wyjścia obrazu?
Smplayer jest nakladką na mplayera.
Chyba najlepszą.
Modul wyjscia obrazu to pewnie chodzi o sterownik wyjscia obrazu.
Potestuj różne zobaczysz ktory najlepszy to zależy od kompa grafiki itp.
Przetestuj x11 xv gl gl2
A to jest to - to ja chyba za głupi jestem na kombinowanie z całym serverem xsów:)czy nie? łatwo to można zmienić?
Tu nie chodzi o serwer xów tylko sterownik wyjscia obrazu mplayera.