Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Czy jest możliwość aby przez apt/aptitude -przeszukać zawartość pakietów pod kątem określonej binarki? Szukam np "m-a", a nie wiem że jest ona w pakiecie module-assistant, niemniej jednak muszę ją zainstalować. Jest jakiś inny sposób niż szukanie przez stronę packages.debian.org?
Pozdr
aptitude search ?
chyba nie bardzo:
praca2:~# aptitude search 'm-a' p gkrellm-alltraxclock - analog clock plugin for GKrellM p libalgorithm-annotate-perl - represent a series of changes in annotate form p scim-anthy - SCIM IMEngine module for Anthy v tfm-arphic-bkai00mp - v tfm-arphic-bsmi00lp - v tfm-arphic-gbsn00lp - v tfm-arphic-gkai00mp - p uim-anthy - Anthy plugin for uim p uim-applet-gnome - GNOME applet for uim praca2:~#
Nie tak panowie nie tak.
Należy użyc apt-file ku temu.
apt-file search m-a wywala masę pakietów ze nie będę ich tu zamieszczał.
Oczywiście wcześniej nalezy zrobić
apt-file update.
Najlepiej zas podac pełną sciezkę
adam@debian:~$ apt-file search /usr/bin/m-a module-assistant: /usr/bin/m-a
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-10-02 10:27:06)
a tak by the way, m-a to skrót od module-assistant.
Dokopałem w dokumentacji, rozdział 5.4 :
http://debian.linux.org.pl/zrobione/apt-howto/apt-h … h-search.html
Wiedziałem że dzwoni tylko nie wiedziałem w którym kościele ;)
Ostatnio edytowany przez ba10 (2008-10-02 11:15:20)
ale to nie o to chodzi ;-)
Cały czas pokazujecie metody na znalezienie pakietu na podstawie słowa kluczowego, a nie na podstawie pewnej biblioteki lub pliku. To jak znależć do jakich pakietów w systemie należą dane pliki to spoko nie ma problema, ale mnie interesuje odwrotna sytuacja: aby mając nazwę danej niezainstalowanej biblioteki, znaleść pakiet jaki trzeba instalować, aby ta biblioteka została wgrana do systemu ;)
Grzesław, nie czytasz co się do Ciebie pisze. ilin Ci wyraźnie napisał, że należy użyć apt-file
Przykład:
admin:/home/bodzio# apt-file search pdftops
cups: /etc/cups/pdftops.conf
cups: /usr/lib/cups/filter/pdftops
cups-dbg: /usr/lib/debug/usr/lib/cups/filter/pdftops
koffice-doc: /usr/share/doc/kde/HTML/en/koffice-apidocs/filters/html/pdftops_8cc-source.html
poppler-dbg: /usr/lib/debug/usr/bin/pdftops
poppler-utils: /usr/bin/pdftops
poppler-utils: /usr/share/man/man1/pdftops.1.gz
xpdf-utils: /usr/bin/pdftops
xpdf-utils: /usr/share/man/man1/pdftops.1.gz
admin:/home/bodzio#
po lewej stronie widzisz pakiety, które trzeba wgrać aby ta biblioteka została wgrana do systemu.
Ja tam uzywam do tego www ;] http://packages.debian.org/search?searchon=contents … &arch=any
bodzio: sorky widziałem ,ale to mi wywaliło tyle pakietów, że wypeniałem ;) Ale racja, jakby to lekko przefiltrować to moze i być sensowene.
ilin: dziękuje
bns: wiem z tego właśnie kożystam, ale chodzi mi o coś shellowego ;)
Ostatnio edytowany przez Grzeslaw (2008-10-04 00:07:48)
Strony: 1