Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Użytkownik
Witam,
mam problem z uszkodzonym plikiem .tar.bz2. Przy próbie rozpakowania go pokazuje się komunikat:
bzip2: Data integrity error when decompressing.
Input file = (stdin), output file = (stdout)
It is possible that the compressed file(s) have become corrupted.
You can use the -tvv option to test integrity of such files.
You can use the `bzip2recover' program to attempt to recover
data from undamaged sections of corrupted files.
tar: Unexpected EOF in archive
tar: Unexpected EOF in archive
tar: Error is not recoverable: exiting now
Skorzystałem więc z programu 'bzip2recover' i utworzył on kilkaset plików (rec00001plik.tar.bz2, rec00001plik.tar.bz2). Pierwszy z nich można częściowo rozpakować - rozpakowuje kilka plików i pojawia się błąd taki jak w ostatniej linijce w powyższym cytacie. Natomiast próba rozpakowania jakiegoś kolejnego pliku kończy się komunikatem:
tar: This does not look like a tar archive
tar: Skipping to next header
tar: Error exit delayed from previous errors
Mogę zdekompresować bzip2 pierwsze 69 plików, plik nr 70 jest uszkodzony a nie wiem jak (i czy można w ogóle) czytać dane z pozostałych ponad 500 plików.
Ma ktoś jakieś doświadczenie, wskazówki i wiedzę czy można odzyskać resztę danych z tych pozostałych kilkuset plików? Może są jakieś inne programy, cokolwiek.
Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam

Moderator Mamut
nastepne archiwa bzip powinno dac sie zdekompresowac ...
ja bym najpierw tylko dekompresowal uzyskane pliki tar polaczyl ze soba (cat), uzyskujac dwa pliki - prezed miejscem uszkodzenia i za nim ...
ten pierwszy powinien w wiekszosci 9poza ostatnim plikiem) sie roztarowac bez problemu w drugim trzebaby przerobic poczatek (lepiej zrobic to przed laczeniem - mniejszy plik) tak aby zaczynal sie od naglowka tarowskiego a nie fragmentu pliku ...