Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jest temat o wspolpracy Linuxa z komorkami to moze stworzmy cos takiego dla laptopow?
Ja niestety wieksza wiedza na ten temat pochwalic sie nie moge i w zasadzie zakladam go, bo szukam czegos mobilnego dla siebie :-)
Upatrzylem sobie cos takiego:
http://pl.asus.com/products.aspx?l1=5&l2=26& … p;modelmenu=1
i nie moge nic znalezc na temat wspolpracy tego urzadzenia z Linuxem. Pytalem wujka Google i nic. Takze o samym chipsecie niewiele znalazlem (pod kontem Linuxa).
Slyszalem, ze Fujitsu-Siemens Amilo Pro V3515 bezproblemowo wspolpracuje z Linuxem.
Ja mam Debiana na TOSHIBA A40 i nie narzekam jak narazie na Debianka. Powaznie stary dobry sprzecik. Ale tez nie mialem problemu z instalacja na kilku sztukach HP. Wiec z tymi firmami nie powinno byc problemow. W nowych fujitsu-siemens daja na starcie Knoppixa ;)
ja mam na hp jak narazie bez problemów, pewnie dlatego że sporadycznie używam z racji krótszej pracy na baterii
Z tego co wiem laptopy IBM dobrze pracuja pod linuksem. Moze sie myle ale gdzies tak czytalem.
pozdro
moze ta stronka pomoze: http://www.linux-laptop.net/
a co do ibm-ma to faktycznie fakt jest. poza tym nawet w kde jest opcja ibm tools czy cos takiego. o czyms to swiadczy. nie mam ibm i nie testowalem. ale jakby kto chcial zamienic ibm t23 na asusa a6r to czekam na propozycje.
Asus W5F, pod Debiankiem śmiga, jedynie czasami kamerka internetowa przy obracaniu potrafi zawiesić kompa, reszta (wifi, czytnik kart, bluetooth) bez problemu
HP nx7300 na 945GM, poza BT i modemem (których na razie nie testowałem)wsio hula jak należy - distro : archlinux
Ja jeszcze nie pisałem ? - Asus A6000 - bezbłedny. Nie działa z piwem.
Z kolei ja mam Toshibe i bez wiekszego problemu zmusilem ja do pracy na Debianie. Moge jedynie polecic ten sprzet.
Meczy mnie ciekawosc, zeby zainstalowac linuxa na ppc i sprawdzic jak chodzi wzgledem konkurencyjnego MAC OSX na tym sprzecie.
A wiecie cos na temat chipsetu Intel® 943GML?
The Mobile Intell® 943GML Express Chipset is optimized for the Intell® Celeronn® M processors and the Intell® Celeronn® M ULV processors. The Mobile Intell® 943GML Express Chipset delivers enhanced performance for value based notebook platforms to meet the needs of present and future notebook graphics and OS usage models.
Czyli Celeron :/ Nie wiem ale jesli chodzi o Laptopy to odradzam. Chodz na Desktop nie mialem problemow z Celeronami :)
u mnie Dell D600 na intel centrino dziala pieknie :)
The Mobile Intell® 943GML Express Chipset is optimized for the Intell® Celeronn® M processors and the Intell® Celeronn® M ULV processors. The Mobile Intell® 943GML Express Chipset delivers enhanced performance for value based notebook platforms to meet the needs of present and future notebook graphics and OS usage models.Czyli Celeron :/ Nie wiem ale jesli chodzi o Laptopy to odradzam. Chodz na Desktop nie mialem problemow z Celeronami :)
Jak nie wiesz to czemu odradzasz ? Do zwykłej pracy biurowej + jakieś multimedia w zupełności wystarcza. Celerony M to nie są te Celerony A cz D znane z przegrzewania itp... Co od chipsetu to polecałbym już raczej coś co Cie za bardzo nie ograniczy, np. 945 czy 965. Wszystko zależy od przewidzianego budżetu.
Czyli Celeron :/ Nie wiem ale jesli chodzi o Laptopy to odradzam.
u mnie w laptopie Celeron nie sprawiał żadnych problemów
Ja wiem, ze to jest pod Celerona. Poza tym to chyba chipset z rodziny 945 (?). Nie martwie sie osiagami, bo obecne laptopy i tak osiagami oferuja wiecej niz potrzebuje. Pogon za megahercami to dla mnie nieporozumienie. Ja potrzebuje mobilnego narzedzia PRACY :-)
a ja powiem jedno
ASUS Eee rulezzzzzzzzzzzzzzzz
filmik:
http://youtube.com/watch?v=tFLJJw6WRqM
no i ceny tej maszynki to chyba nikt nie przebije :)
...
strasznie matryca maciutka w i tak maciutkim laptocku zamiast Eee powinno być Fee :P
Asus F5M . Sempron 3500@1,8Ghz , grafa Gforce 6100 . Działa wszystko poza kamerką.
ojojojojoj :P
druga strona już leci, a nie ma żadnego laptoka, który by sprawiał jakiś większy problem.
dajcie coś, z czym Debian nie da rady ;)
Dobrego
HP 530M Core Duo 1.6Ghz, 1GB ramu. Wifi intel ipw3945 działa, grafika i945 dziala, ACPI działa, klawisze Fn. działają :)
Asus F5M . Sempron 3500@1,8Ghz , grafa Gforce 6100 . Działa wszystko poza kamerką.
jest tu na forum gostek który ją uruchomił. Niestety namiary mam na drugim kompie
A ma ktoś lapka z rs232 który dziala bez problebu pod debiankiem?
Np DELL D830?