Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Włsnie szukam juz od pewnego czasu jakiegoś słownika i nie moge nic znalezc. Znacie może jakies? najlepiej darmowe.
dawno, dawno temu jeszcze na Woodym miałem takie coś, ale było strasznie badziewiaste. Nawet nazwy nie pamiętam, wiem tylko że na trzy litery.;D
to był jakiś translator konsolowy
poszukaj w http://www.linuxsoft.cz/pl - tam gdzies napewno powinno byc - nawet na stronie glownej jest chyba niedawno byl przynajmniej jakis art o tym :D
odkopuję temat... zna ktoś coś sensownego... w repozytorium nic nie znalazłem, choć może słabo szukałem...
Może nie do końca to czego szukacie; polecam www.translatica.pl
kasia@siduxbox:~$ aptitude search ydpdict p libydpdict2 - a library for reading Collins dictionaries p libydpdict2-dev - a library for reading Collins dictionaries p ydpdict
Graficznym jest kydpdict
Ale trzeba mieć windowe biblioteki od Collinsa.
Kydpdict obsługuje również PWNa
Pozdrawiam
xmpp://infobot@infobot.pl
komendy:
ap word
pa słowo
Hm, tak sobie myślę, że możnaby namazać w pythonie, lub czymś innym, zgrabny konsolowy skrypcik (prosty klient Jabbera dedykowany do odpytywania infobota o słówka). Ja za cienki jestem, pisanie zajęłoby mi z miesiąc, może ktoś jest chętny? :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-05-20 21:55:39)
Jeszcze w Woody'm był taki programik konsolowy. Teraz za chiny nie pamiętam jak się zwał. Wystarczyło wpisać: polecenie spacja słówko i tłumaczył na żółto z angielskiego na polski i na zielono odwrotnie. Do zmiany słownika służył przełącznik -l
Stardict?
Kydpdict nie tylko obsługuje bazy słowników komercyjnych ale też posiada wbudowany darmowy słownik o nazwie SAP. Na pewno nie dorówna on PWN-owi ale raczej nic lepszego i przy tym darmowego nie znajdziesz.
Piotr3ks napisał(-a):
Może nie do końca to czego szukacie; polecam www.translatica.pl
Ostatnio edytowany przez ba10 (2008-05-21 13:40:58)
stardict, widzę w Synapticu, że ma tylko wersję francuską i czesko-angielską.
ydpdict - kicha - potrzebuje Collinsa.
Kydpdict - nie ma w repo. Co do stronki, to widzę tam tylko pod PLD, Gentoo i Fedorę.
Czyli o repozytorium mogę zapomnieć.
Słowniki online mnie akurat nie interesują. Tak BTW - wystarcza mi (jak mam net) www.ling.pl
Rozumiem, że jestem zmuszony kupić Collinsa.
Do StarDict-a możesz sobie ściągnąć słowniki z Internetu, a stare wywalić. Testowałem różne rozwiązania, ale moim zdaniem to jest najlepsze - surfujesz sobie po angielskich stronach, zaznaczasz nieznane słówko i masz tłumaczenie. Korzystam na co dzień i polecam.
owco, wybacz, ale nie kapuję. Ja cały czas mówię o słowniku offline. Czytam coś i brakuje mi słówka i je wklepuję.
Poza tym nie za bardzo rozumiem o jaką paczkę stardict Ci chodzi. Paczka stardict-tools ma opis:
The dictionary conversion tools of stardict
StarDict is a cross-platform and international dictionary written in
GTK+ 2.x with GNOME 2 support. It has powerful features such as
"Glob-style pattern matching", "Scan selection word", "Fuzzy query",
etc.
This package contains the dictionary conversion tools which can convert
dictionaries of DICT, wquick, mova and pydict to stardict format
Nie za bardzo zrozumiałem, jak miałbym z tego skorzystać.
iwo napisał(-a):
Kydpdict - nie ma w repo. Co do stronki, to widzę tam tylko pod PLD, Gentoo i Fedorę.
Po to został napisany alien aby radzic sobie z takimi problemami.
Za jego pomocą przekonwertujesz do deba.
Jest zresztą w FAQ o tym.
Ale znając życie Ty nie instalujesz nic co nie ma w repo.
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-06-11 22:02:12)
jabys spojrzal na http://packages.debian.org/search?keywords=stardict to bys zauwazyl o jaka paczke chodzi ... tylko tak sie zlozylo ze akurat nie ma jej obecnie w testing ...
o ile sie nie myle Kydpdict jest graficznym odpowiednikiem czy nawet nakladka na ydpdict i tez wymaga zewnetrznych baz
iwo napisał(-a):
Czyli o repozytorium mogę zapomnieć.
Raczej tak ale kompilacja jest prosta.
Rozumiem, że jestem zmuszony kupić Collinsa.
To zależy co Ci jest potrzebne. Kydpdict ma wbudowany własny darmowy słownik ale jeżeli potrzebujesz czegoś bardziej zaawansowanego to najpotężniejszy jest pwn. Colins ma za to tę zaletę, że jako jedyny umożliwiał by odsłuch wymowy.
Colins ma za to tę zaletę, że jako jedyny umożliwiał by odsłuch wymowy.
PWN uruchomiony przez wine też.
Kydpdict też obsluguje PWNa ale nie sprawdzałem czy dziala wymowa.
Stardict:
Pobieramy instalkę stąd: http://stardict.sourceforge.net/download.php
Instalujemy, pobieramy słownik polsko angielski i na odwrót stąd: http://stardict.sourceforge.net/Dictionaries_dictd-www.mova.org.php
Ściągnięte słowniki wypakowujemy do ~/.stardict/dic, a następnie instalujemy je, wywajaląc już zainstalowane. Teraz wystarczy uruchomić program w tle (pobawcie się ustawieniami) i zaznaczyć wyraz do przetłumaczenia. Po chwili pojawi się tłumaczenie, które wygląda tak:
Jesli istnieje kilka tłumaczeń, wyświetlą się wszystkie.
Plugin stardict-plugin-espeak umożliwia podsłuchanie wymowy.
Pozwoliłem sobie odświeżyć stary temat gdyż przypadkowo natrafiłem na informację, która z pewnością ucieszy użytkowników słownika PWN. Jest teraz możliwość konwersji zawartości tego słownika do formatu StarDict. Można tego dokonać za pomocą skryptu pwn2dict autorstwa Michała Ziąbkowskiego.