Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-07-25 18:02:56

V@M VampirE - Użytkownik

V@M VampirE
Użytkownik

Długi Looking up

Mam problem z debianem na moim kompie, niewiem czemu ale zawsze gdy staram się korzystać z netu mam bardzo długi czas oczekiwania. W Kadu dopiero po przeskanowaniu kilku portów coś się dzieje i łaczy się. Firexox przez ok 10s wyświetla "Looking up" zanim połączy i to na dodatek prawie za każdym razem kiedy wchodzę na nowa stronę, ale już w czasie przeglądania tej strony (linki) nie. Muli też apta i ftp. Wiem że to nie wina sieci bo na routującym kompie działa idealnie i na moim laptopie też. Co dziwniejsze configi sieciówki są prawie identyczne jak w lapku. Poinstalowałem fasterfoxa, ręcznie przyśpieszałem firefoxa, DNS-y sa dodane do resolv.conf i jako dodatkowe wpisy w intefaces. Nie uniemożliwia to pracy ale ja bardzo utrudnia. Proszę o jakies sugestie.

Maksymalizacja efektów przez cierpliwe uczenie sie to chyba właściwa droga.

#2  2007-07-25 18:44:48

pasqdnik - Pijak ;-P

pasqdnik
Pijak ;-P

Re: Długi Looking up

1. Spróbuj podmienić sieciówkę
2. Masz podniesiony interfejs lo?
3. Zmień kolejność serwerów w /etc/resolv.conf
4. Zrestartuj router ...
etc.
Ile ludzi tyle pomysłów ...

Dum spiro - spero ...
pozdrawiam, pasqdnik

#3  2007-07-25 20:39:45

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

czyżby neostrada lub inny dialup?
edit: jeśli tak to może to pomoze -- http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=6464&highlight=altru%2A

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#4  2007-08-01 20:11:14

V@M VampirE - Użytkownik

V@M VampirE
Użytkownik

Problem rozwiązany w połowie.
Net jest radiowy, wifi take jakich wiele na wsiach polskich. Pod windowsem ustawiłem firewalla by przekierowywał odpowiednie protokoły i porty i full działa.

Ale zaraziłem siostrę linuxem i nie za bardzo jej pasuje że net musi mi routować pod windowsem.
Problem dla mnie jest sezonowy bo w domu mieszkam tylko na wakacjach (studia).

A problematyka routowania pod linuxem jest taka że z iptables jestem do tyłu, zwykle jadę na smooth wall-u bo na stancji dzielę neta z neo na kilka kompów i jakoś wygoenie mi z dodatkowym pc. Starałem się ustawić routing za pomocą firestarter-a ale coś mu nie pasi. Nie daje się wyłączyc nawet z nawet z konsoli. Próba ustawienia czegokolwiek (porty protokoły) kończy się koniecznością ręcznego wywalenia firestartera bo nic nie da rady na necie ruszyć, apt nie może go wywalić z zatrzymać się nie da.

Adres dla ra0 jest przez dhcp, sterowniki rt2400-cvs, adresy eth0 i całej sieci są statyczne kompy się widzą. Narazie routing działa ale wolno bardzo wolno.
Distro to Debian 4.0 full updated.

Maksymalizacja efektów przez cierpliwe uczenie sie to chyba właściwa droga.

Stopka forum