Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-07-16 10:49:12

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

problem z fluxem czy może mysz odchodzi w głęboką odchłań

Otóż działo się tak wczoraj skompilowałem wywaliłem kdm i fluksa w celu instalacji fluxboksa 1.0rc3 lecz mimo wszelkich moich zmagań nie potrafiłem zmusić go do współpracy z iksami. Wkurzyłem się i zainstalowałem kdm i fluksa z repo po czym wykonałem dist-upgrade po którym to fluxbox zaktualizował się już do wyżej wymienionej przezemnie wersji 1.0rc3.

Oczywiście popodmieniałem pliki konfiguracyjne na swoje po restarcie dodały sie do nich nowe zmienne których to w wersji 9.4 nie było.

A teraz problem: Od czasu do czasu coś mi fiksuje z myszą/pulpitem gdy kliknę PPM na pulpit otwiera się moje zdefiniowane menu, gdy kliknę jeszcze raz PPM na tym samym pulpicie(podczas gdy w/w menu jest na pulpicie) może to być nawet za kilka minut następuje wylogowanie z fluxboksa do kdm. Sytuacja ta nie pojawia się zawsze(raczej częściej niż żadziej) i jest nieco denerwującą dlatego tez proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu.

Poniżej podaje wycinek Xorga i konfiguracje keysów

Kod:

#Mysza działa na USB, na PS/2 działała na tym samym protokole.
    Section "InputDevice"
    Identifier     "Configured Mouse"
    Driver         "mouse"
    Option         "CorePointer"
    Option         "Device" "/dev/input/mice"
    Option         "Protocol" "ImPS/2"
    Option         "Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Kod:

!mouse actions added by fluxbox-update_configs
OnDesktop Mouse1 :hideMenus
OnDesktop Mouse2 :workspaceMenu
OnDesktop Mouse3 :rootMenu
OnDesktop Mouse4 :nextWorkspace
OnDesktop Mouse5 :prevWorkspace
# Powyższe próbowałem zakomentować lecz po restarcie znów sie 
# dopisuja. Jak da rade usunąć to też bym prosił.

Mod1 Tab :NextWindow
Mod1 Shift Tab :PrevWindow
Mod1 F1 :Workspace 1
Mod1 F2 :Workspace 2
Mod1 F3 :Workspace 3
Mod1 F4 :Workspace 4
Mod1 F5 :Workspace 5
Mod1 F6 :Workspace 6
Mod1 F7 :Workspace 7
Mod1 F8 :Workspace 8
Mod1 F9 :Workspace 9
Mod1 F10 :Workspace 10
Mod1 F11 :Workspace 11
Mod1 F12 :Workspace 12
Mod1 q :NextWorkspace
Mod1 Shift q :PrevWorkspace
Mod4 d :ShowDesktop
Mod1 w :Close

Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW

#2  2007-07-16 11:37:23

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: problem z fluxem czy może mysz odchodzi w głęboką odchłań

Oczywiście popodmieniałem pliki konfiguracyjne na swoje po restarcie dodały sie do nich nowe zmienne których to w wersji 9.4 nie było.

właśnie to może być problemem, od wersji 1.0rc3 sporo się zmieniło w konfigu (zwłaszcza jak przechodzisz z archaicznej wersji 0.9.4)
lepiej usuń stary konfig i ustaw wszystko od zera

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2007-07-17 11:12:43

terefere - Członek DUG

terefere
Członek DUG
Serwis

Re: problem z fluxem czy może mysz odchodzi w głęboką odchłań

Temat niepotrzebny, winowajcją był nasz wszędobylski przyjacieł kurz który to zrolował się na wałku od rolki... Po usunieciu syfu da się nawet pracować(a już myślałem że będe mieć racjonalny powód do wymiany gryzonia :/).
Ahzag mimo wszystko dzięki... nad konfigami pewnie i tak posiedzę bo faktycznie duzo się zmieniło skoro po upgradzie wystepują takie anomalia.
A i jeszcze jedno mam pytanie dotyczące fluksa... na czym polega grupowanie okien wersji 1.0rc3 w pliku init zauważyłem odniesienie do pliku groups więc taki tez utworzyłem chciąc uzyskać taki efekt, aby pewne programy mogły być zgrupowane w jednym oknie. Za chiny jednak nie mogę uzyskac jakiegokolwiek efektu grupowania poza ręcznym nakładaniem belki na belkę. Jest możliwe uzyskanie takiego (lub podobnego)efektu jak z wersji 1.11?

EDIT: To jednak nie był kurz... A ja głupi wydałem ponad 7 dych na nowego gryzonia, bo mi znowu fluxbox świrował, z aktualnym konfigiem jest w miarę potestuje się parę dni to się zobaczy :).

Nigdy się niektórych rzeczy nie dowiesz, jeśli na niektóre pytania samemu sobie nie odpowiesz - STFW

Stopka forum