Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ten komp. to stary IBM z prockiem MMX z HDD 2GB i Ramu 32MB
......potrzebuję kogoś kto sie zna na inst. małej dystrybucji linuxa na starym kompie i poprowadzi mnie za rączkę ;) Ten komp. to kolegi....potrzebuje on tylko aby chodziła przeglądarka intern. jakiś komunikator typu kadu kadu i sluchania muzy.Przy czym na tym kompie instalacja tylko przez komendy bo nie chce ruszyć cd nawet jak w biosie poprzestawiam aby czytal krązek to nie ruszy.Choć płyta botowalna to i tak cd nie widzi. Z mini dystrybucji mam . DSL.....CDLinux-mały.......Debian 3.1v4:386....Slax...tych dużych dystrybucji nie będe podawał.
A nie możesz na czas instalacji wykorzystać jakiegoś zastępczego cd-romu?
Debian to mini dystrybucja jest? To jakie są te duże?
Chyba 32MB ramu to za mało żeby pocisnąć jakiekolwiek środowisko graficzne. Może blackboxa. Jak do tego dorzucisz odtwarzacz i przeglądarkę to nie widzę przyszłości.
Jeśli mimo wszystko się zdecydujesz to najpierw sam spróbuj zainstalować system. Przekonasz się że to łatwe. Jak zainstalować odtwarzacz i komunikator znajdziesz na pewno bez problemu w internecie.
Powodzenia życzę.
Debian to mini dystrybucja jest? To jakie są te duże?
base-system Debiana to jakieś 200 MB, jak dorzucić kilka potrzebnych pakietów to w 500 mb można się śmiało zmieścić, to jest dużo?
co do instalacji - pewnie tak stary cd-rom nie czyta płyt cd-r, spróbuj wsadzić do niego nieco nowszy napęd
Sorrki ...może przesadziłem z nazwą mini jeśli chodzi o debian czy coś w tym stylu...ale miałem na myśli jakieś delikate środowisko graficzne....bo w nim karta graf. jest cienka i chciałem aby mu ten komp. nie mulił.. Co do na pędu
to hmm sam już nie wiem... kiedyś zainst. mu (beeee) Win 98 ale uruchomiłem go z dyskietki start. z poleceń i napęd ruszył i się zainstalował tylko komputer tak mu mulił że spokojnie można było zrobić kawe i ją wypić zanim się wszystko poustawiało. On nie potrzebuje wielkich wymagań co do komputera bo się nie zna.Tak jak wcześniej pisałem jest mu potrzebny do buszowania w necie i słuchania muzy.
no, jeżeli chodzi o muzę to tylko mpd, uruchamiane ztrybu tekstowego
jezeli przeglądarka- to elinks, niestety tekstowa
jak koniecznie chcesz graficzna, to zainstaluj same Xy (bez środowiska graficznego) i odpal na tym Iceweasela.
U mnie działa :]
no, jeżeli chodzi o muzę to tylko mpd, uruchamiane ztrybu tekstowego
albo moc
elinks
z tekstowych wolę w3m
zainstaluj same Xy (bez środowiska graficznego)
dorzucenie do tego np. fluxboksa, icewma, etc. nie wpłynie szczególnie na wydajność, a na efektywnośc owszem
ale najpierw chyba trzeba w ogóle zainstalować coś :)
Ja kiedys (pierwsze przygody z linuxem) zainstalował knoppixa na hdd tylko o ile pamietam to zajmuje on po instalaci ok 3 GB ale instaluje kupe niepotzrebnych pakietów (open office , analizatory sieci itd) sam w sobie zawiera kilka srodowisk graficznych (przepytaj google)
i tak ja bodajrze z fluxbox'em to knoppix zajmowal około 1 GB jak mu jeszcze troszke pousuwałem to bodajrze miał z 800 MB i pracowal na kompie P2 64 MB ram gr5afika S3 2mb:) i działal stabilnie a potem przyszła ochota na cos faniejszego (specjalnie zmienialem kompa) noi za namowa znajomego poszedł DEBIAN :) noi tak jaest do dzie :)
pzdr akiaki
knoppix to debian live LOL wiec o zym ty gadasz aki ?apropo aki pytanie mam grasz moze w ogame na uni 37?
nie ale gram w PLEMIONA www.plemiona.pl - spoko gierka polecam
a napisałem o knoppixie bo ma wiekszy wybór lekkich srodowisk graficznych i wmiare dobrze wykrywa starszy sprzet :) przetestowane :)
pzdr
Weź od niego dysk i zainstaluj na swoim kompie DSL-a. Bedzie smigał gdyż przy starcie dsl wykrywa wszystkie urządzenia na nowo. Ja tak instalowałem gdy na 2 kompie nie miałem CD. Śmigał na Celku 333, 32 MB ram dysk 1,3 GB.
e tam, ja to postawilem na Debianie stable i hula
ziombel ma serwerek na 5 osób na 24 ram... oczywiscie- Debian
Impossible is N O T H I N G
No co fakt to fakt tylko ze na 24 ram to chyba w trybir textowym :) a jak gosc chce kompa do muzy hmmmmm...... 24 to zamało a tamten komp ma chyba 32 ale to itak jak dołorzysz jakies srodowisko graficzne zapuscisz przegladarke i właczysz xmms (np) to watpie czy to bedzie chodziło stabilnie (o ile bedzie wogule chodziło)
a tak pozatematem to popytaj kogos znajomego duzo ludzi ma "stare kompy" a odkupic m orzna nieraz jakiegos celeronka 333 na sdramkach dobrze tak z 64 za około 50zł to chyba niejest wielki wydatek :)
pzdr :)
iceweasel? ja bym się zastanowił... chyba lepiej coś w stylu dillo?
poza tym... pamiętam jak kiedyś miałem 4 mb ramu, i nawet rejestratorem dźwięku od windy 3.1 sobie nagrałem dźwięk od powitanka ;] 32 to przy tym potwór.
Ja jutro stawiam na badziewiu które ma 16 ramu i tojeszcze na simach. Niestety jądro się nie rozkompresuje i muszę z dyskietek
Witam sry ze tak długo się nie odzywałem. A więc tak....
dałem mój nowy napęd do tego star.kompa lecz bios go nie wykrywał więc dałem ten stary spowrotem....Debiana zainst. na jego HDD na moim kompie i jak doszedłem aby zainst. środowisko graf. to sie chwile coś pobrało i na tyle...koniec....DSL chciałem na jego HDD na moim kompie ale z dziwnych przyczyn(1wszy raz) po pokazaniu pulpitu nie działa mysz i klawiatura...dziwne..czy naprawde nie ma innego sposobu aby uruchomic z polecenia jakiegos aby płyta w napędzie ruszyła na jego kompie?
Ok DSL zassa³em nowego wersje 3.3 ale teraz nie wiem jak zformatowac HDD pod nim.