Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam takie pytanko co trzeba robić żeby utrzymywać system w dobrej kondycji? Mógł by ktoś zapodać jakiś dobry opis tu na forum, albo jakiś link do How To, FAQ, Dokumentacji itp...
PS. Oczywiście chodzi mi o Debiana, ale opis dla ogólnie rozumianego GNU/Linuksa też może być :)
wystarczy zainstalować ;)
Mam takie pytanko co trzeba robić żeby utrzymywać system w dobrej kondycji? Mógł by ktoś zapodać jakiś dobry opis tu na forum, albo jakiś link do How To, FAQ, Dokumentacji itp...
Prima aprilis już był!
Nie za bardzo rozumiem sformuowanie "utrzymać system w dobrej kondycji"?
P.S. Chodzi Ci pewnie o zjawisko, zwalniania Windows'a po czasie jego użytkowania.
W przeciwienstwie do Win$hita Debian nie ma rejestru, więc każdy nowozainstalowany program nie dopisuje się do rejestru i nie wydłuża go przez co komputer nie musi co chwile specjalnie przeszukiwać tysięcy wpisów rejestru w poszukiwaniu potrzebnych zmiennych czy ścieżek do bibliotek.
P.S. Chodzi Ci pewnie o zjawisko, zwalniania Windows'a po czasie jego użytkowania.
Dokładnie o to Mi chodziło, na sieci znalazłem
takie coś I dlatego się sprawą zainteresowałem.
Hmm Gentoo ma swoje źródełka ;) które trochę zajmują ;)
Pozatym Gentoo to jest typowy desktop zoptymalizowany maksymalnie do konkretnej maszyny. Tam się wszystko kompiluje ze źródeł (które jak wiadomo małe nie są ;). Dlatego instalacja tego "czegoś" trwa średnio tydzień ;)
Jeśli o chodzi o kwestię oszczędzania miejsca na dysku to w Debianie dobrze jest mieć zainstalowane pakiety:
localepurge, deborphan, logrotate i od czasu do czasu używać polecenia apt-get clean. O tych pakietach i poleceniu doczytaj sobie w necie.