Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-03-31 00:14:02

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

mistrzostwo polaków za granicą

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,68367,3990493.html

fantastycznie, należy chłopakom pogratulować, ale...

sytuacja z życia: kobieta opowiada mi o znajomym kolesiu, który robi teraz dyplom na polibudzie, na kierunku inżynierii biomedycznej. facet chce zrealizować interfejs dla ludzi ze stwardnieniem rozsianym (kumacie stephena hawkinga?). to są ludzie, których większość ciała jest objęta paraliżem(vide stwardnienie rozsiane) i w miarę postępu choroby coraz mniej są władni swoimi mięśniami. w końcu pozostają im tylko drobne ruchy palcami. no i gość chce zrobić taką klawiaturkę z różnymi potrzebnymi przyciskami dla takiego chorego.

myślicie, że u nas dałby radę? musiał skorzystać z programu sokrates i wyjechać do londynu...

od dłuższego czasu już widać tą tendencję: nasi dobrzy są. ale nie u nas :(

--
EDIT: sory ludziska, z roztargnienia czy innego przygłupienia wkleiłem zły link, zatem większość ludzi zapewne potraktowała mój post jako bezsensowne wypociny. niniejszym biję się w piersi i obiecuję poprawę :x

linux regd. user #248790

#2  2007-03-31 02:24:39

AgayKhan - Członek DUG

AgayKhan
Członek DUG
Serwis

Re: mistrzostwo polaków za granicą

od dłuższego czasu już widać tą tendencję: nasi dobrzy są. ale nie u nas :(

Te dłuższy czas to kilkadziesiąt lat. Jak mnie pamięć nie myli, to metodę krystalizacji, którą stosuje się przy produkcji krzemu stosowanego w procesorach wymyślił Polak... w Niemczech. W międzywojniu zaczeło się trochę normalizować, ale przyszła komuna i zamiast nauki mieliśmy marksizm, ot, powrót do Średniowiecza.

born to be root
linux register user #362473

#3  2007-04-01 00:35:49

zimzum - Członek DUG

zimzum
Członek DUG

Troche moim zdaniem przesadzacie. Fakt, u nas do tej pory bylo kiepsko z pieniedzmi na badania. Ale teraz jest UE, sa granty i inne syfy. Widzie na wlasne oczy jak sytuacja sie zmienia i raczej idzie ku lepszemu. Inna sprawa, ze dobry informatyk w tym kraju bez problemu znajdzie dobra i perspyktwiczna prace. Dla ambitnych powstaja centra badawcze (Google, IBM, Comarch etc). Rozne rzeczy o tych badaniach slyszalem, ale ... Mniejsza o to. Sa tez perelki. Chyba najwieksza jest GG - polski pomysl czlowieka z MIM'u.

Mnie tez wiele w tym kraju denerwuje, ale wydaje mi sie, ze zamiast marudzic to mozna zrobic cos fajnego. I sa przyklady na to, ze sie da!

Swoja droga chlopaki z MIM'u robia Polsce zarabista reklame na swiecie. Ale on tez zdrowo na ten sukces zapierniczaja. Ale sie oplaca. Ostatnio na MIM'ie byli kolesie z NVIDII. I tak od czasu do czasu wpada jakis przedstawiciel jakiejs firmy szukac frajerow. A oni nie sa zainteresowni pierdolami :-)

Juz za kilka dni Potyczki Algorytmiczne :-) Moze tym razem zrobie wiecej niz 3-4 zadani :-) Startujecie? Zabawa jakich malo!

#4  2007-04-01 01:34:31

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

widzę, że optymista z ciebie :)

offtop: kiedyś na wiki trafiłem na kawały o inżynierach :)
z pewnością kumacie pytanie z charakteru: "czy szklanka napełniona do polowy jest szklanką w połowie pełną, czy w połowie pustą?". rozumny pan psycholog miałby w ten sposób ocenić, czy dany ludź jest optymistą, czy pesymistą.

inżynier miałby odpowiedzieć: "szklanka napełniona do połowy? przede wszystkim jest to szklanka o połowe za duża"...

linux regd. user #248790

Stopka forum