Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-11-17 02:34:48

Asinus - Członek DUG

Asinus
Członek DUG
Serwis

CD i polskie literki w nazwach plików

No właśnie. Jak zgrać na dysk pliki z takimi nazwami? Odczytać mogę bez problemu, ale podczas kopiowania występuje błąd. Jak zamontować płytę, by system rozpoznał czcionkę w nazwach plików stworzonych pod windą?

#2  2006-11-17 05:57:27

Lacer - Członek DUG

Lacer
Członek DUG

Re: CD i polskie literki w nazwach plików

No właśnie. Jak zgrać na dysk pliki z takimi nazwami? Odczytać mogę bez problemu, ale podczas kopiowania występuje błąd. Jak zamontować płytę, by system rozpoznał czcionkę w nazwach plików stworzonych pod windą?

witaj
też miałem taki problem, ale w sumie i tak zmieniałem ręcznie parę nazw plików na linuksowy format

natomiast pamiętam, że w przypadku takiego problemu k3b wywalało error, ale też w komunikacie podawało rozwiązanie go (był to chyba link do jakiegoś programu konwertującego czy cuś) możesz sobie sprawdzić w ten sposób
ale niestety teraz nie pamiętam, a teraz lecę do pracy i nie mam czasu sprawdizć

pozdrowienia

"Myśl i nie ufaj, decyduj sam za siebie
Nie pozwól nigdy by kierowali tobą
Popatrz czy już nie jesteś w stadzie
Bo nie obudzisz się już nigdy sobą..." Post Regiment - Stado

#3  2006-11-17 12:35:44

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: CD i polskie literki w nazwach plików

masz opcje przy montowaniu okreslajaca sposob kodowania znakow ( iocharset= ) i musisz ja ustawic na odpowiednie kodoowanie

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum