Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Firma Terra Soft Solutions ogłosiła dziś, że jej najnowsza dystrybucja Linuxa - Yellow Dog v5.0, zostanie wykorzystania w konsoli PlayStation 3. System zbudowany został na jądrze Fedora Core 5. Według zapewnień ma on zapewnić lepszą funkcjonalność charakteryzując się przy tym zupełnie nową estetyką strony wizualnej. System posiada szeroki pakiet aplikacji OpenSource. Premiera jest oczywiście powiązana z wydaniem konsoli PS3 na rynek, co nastąpić ma w listopadzie.
Ciekawe co na to drużyna xBoxa
powiem tyle łyn taki delikatny cios dla MS
Patrząc na to jak popularne były poprzednie konsole SONY można powiedzieć że cios będzie bardzo delikatny, aż z niecierpliwością czekam na wydanie tej gierki... choć sam nie zamierzam jej kupować.
ladnie ladnie tylko czy to bedzie oficjany system sony czy poprostu aki dodatek ???
bo jak oficjalny to to baaaardzo zaboli microsoft ....
Muszę poszukać w necie, ale czytałem kiedyś wypowiedź prezesa Sony, który twierdził, że PS3 dzięki zainstalowanemu Linuksowi będzie mogło zastąpić komputer.
.... pojawiło się stwierdzenie, że będzie ona w stanie całkowicie zastąpić domowy komputer. System operacyjny Linux, zainstalowany na dysku twardym PS3, pozwoli użytkownikom na wykorzystanie konsoli do rzeczy, które robili dotąd na PeCetach. "Wierzymy, że PS3 pozwoli użytkownikom na granie, oglądanie filmów, przeglądanie sieci i korzystanie z innych funkcji komputera domowego. PlayStation 3 to komputer. PeCety nie są już potrzebne".
Pożyjemy, zobaczymy.
Z tego co slyszalem to playstation 3 bedzie strasznie drogie (nawet jak na rynki zachodnie). Mimo to sam fakt ze taki gigant postawil na linuxa to musi cos jednak oznaczac :)
Nie wiem jak to jest, ale pisząc grę na konsole raczej trzeba odpalić trochę tantiemy np Sony. Skoro ma być Linux i każdy ma prawo pisać na nią grę, to nie będzie przychodu z jednej strony, tak więc trzeba będzie płacić za samą konsolę więcej ponieważ nie będzie refundowana.
Z drugiej strony, jestem ciekaw czy to oznacza więcej gier na system GNU/Linux z OpenGL. Nie wiadomo co za procek i karta siedzą w środku.
oficjalny komunikat Terra Soft: http://www.terrasoftsolutions.com/news/2006/2006-10-17.shtml
Nie wiadomo co za procek i karta siedzą w środku.
http://www.smsnet.pl/~hozon/ps3/ps3.html
nie wiem na ile te dane są prawdziwe ale ciekaw jestem do czego można porównać wydajność tej konsoli (218GFLOP)
Oto link do jednego z trailerów pewnej "gry". Film liczony w czasie rzeczywistym na PS3.
http://video.google.pl/videoplay?docid=2166771657287170137
Niestety jakość samego video nie jest zbyt wysoka, zachęcam do poszukania wersji hi-res.
Dodam jeszcze, że informacja o Linuksie na PS3 nie jest nowa, wręcz przeciwnie, pojawiła się bardzo dawno temu. Jednak nic nie było wtedy wiadomo o wybranej dystrybucji.
to nie chodzi o to ze gry beda uzywac linuxa w konsoli sps3 raczej gry grami a linux linuxem poprostu jest to wedlug mnie doskonale rozwiazanie i jak stanieja konsole te zafunduje sobie zapewne .. no coz gramy i uzywamy linuksa jednoczesnie .. hmm no prawie jednoczesnie .. ciekaw jestem czy da sie ustawic router na sps3 ??:P
Nie mam pojęcia, jaka będzie jakość tej dystrybucji na PS3, bo dystra są różne i mimo tych samych źródeł może być różnie, ale może będzie to coś na kształt MacOsX. Konfiguracja sprzętu stała, więc otrzyma się system, w którym nie będzie problemu ze sterownikami i sprzętem. Czyli gotowy do stosowania już przy pierwszym uruchomieniu. Sony zaś ma pieniądze i siłe przekonywania, by producentów peryferii zmobilizować do stworzenia sterowników pod Linuksa. A dla części ludzi konsola jest ważniejsza niż PC-et. I to może spopularyzować na desktopach Linuksa. No, ale to jeno moje gdybania.