Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Właśnie się bawie w drobna przeróbke obudowy zabieram się za projekt przedniego panelu i pomyślałem aby wyprowadzić porty usb oraz irde na przedni panel. Moją płytą jest ASROCK P4i45E, w którym to jak się dowiedziałem jest stosowany nietypowy kabel USB45 do podłączenia owych portów:
wygląda to mnej więcej tak:
usb
|1|2|3|4|5|
|6|7|8|9|0|
1- USB_PWR
2- P-5
3- P+5
4- GND
5- DUMMY
6- USB_PWR
7- P-4
8- P+4
9- GND
0- Brak pinu na płycie
irda
|1|2|3|
|4|5|0|
1- IRTX
2- +5
3- DUMMY
4- IRRX
5- GND
0- Brak pinu
Jak narazie moje poszukiwania tych kabelków idą na marne, wie może ktoś gdzie takie coś można kupić?
EDIT:
Jeszcze jedno pytanie czy obudowa irdy a właściwie kolor płytki zasłaniającej ją ma jakieś znaczenie w przesyłaniu danych?
kolor raczej nie ma znaczenia ale typ szybki może miec nie wiem czy to nie sa jakieś specjalne
Widać źle się wyraziłem... Wiem jak wygląda port usb45 na płycie, nie wiem tylko gdzie mogę się w to zaopatrzyć wszędzie gdzie szukałem tych kabelków były standardowe kable usb.
W każdym razie dzięki :)
oki jeśli chodzi o kabelek usb już sobie z tym poradziłem teraz brakuje mi irdy na płytę jeśli ktoś taki kabelek posiada z miłą chęcią odkupie.