Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Amerykański współpracownik "Instytutu Otwartego Społeczeństwa" może zostać skazany za pomoc opozycji w korzystaniu z komunikatora internetowego Skype. Oficjalnym powodem aresztowania jest "organizowanie nielegalnych kanałów łączności".
Szczegółów sprawy organa ścigania nie ujawniają, ale mowa jest o narażeniu na straty białoruskiego operatora telefonicznego, Biełtelekom, który ma monopol na łączność. Zgodnie z wyliczeniami KGB straty, jakie poniósł narodowy monopolista przez wykorzystywanie połączeń internetowych zamiast telefonicznych, wyniosły 100 000 dolarów.
Nie jest to pierwszy przypadek oskarżenia o korzystanie z komunikatora internetowego w prywatnych i komercyjnych celach. Zgodnie z białoruskim prawem wszystkie połączenia telefoniczne muszą być zestawiane przez państwowego operatora. Wykorzystanie innych, międzynarodowych sieci, traktowane jest jako przestępstwo podpadajace pod paragraf kodeksu mówiący o "spowodowaniu strat bez pozostawienia śladów kradzieży" lub "prowadzeniu działalności bez koncesji lub bez pozwolenia".
To jest chore. Po prostu przeraza mnie swiadomosc, ze w XXI wieku na swiecie (i to jeszcze tak blisko nas!) moze istniec taki terror.
Dodajmy też, ze karalne jest posiadanie konta bankowego w obcym państwie.
Chore. I przerażające. Niekoniecznie w tej kolejności.
Przeglądacie czasami fora Onetu? Mi się źle robi, jak jacyś debila, korzystając z internetu i wolności w Polsce, mogąc sobie bez problemu zainstalować Skype czy też inne imperialistyczne wynalazki, piszą jak to w Białorusi jest cudnie, jaki wolny kraj, jaki Łukaszenko dobry i jak tam walczy się skutecznie z amerykańskim imperializmem.
Mam tylko nadzieję, że ten debil Łukaszenko nie stwierdzi nagle, że Linux jest antyimperialistyczny i ma być obowiązkowym OS w tym debilnym kraju.
Ale Linux to wolność, nie da się go upolitycznić.
U nas też tak było - Wy nie pamiętacie, ja pamiętam
Mam tylko nadzieję, że ten debil Łukaszenko nie stwierdzi nagle, że Linux jest antyimperialistyczny i ma być obowiązkowym OS w tym debilnym kraju.
Myśle że to jest raczej niemożliwe a to z powodu iż na przykładzie białoruskiej telekomunikacji można wyciągnąć jeden wniosek... Takie działania mają na celu nic innego jak ułatwienie kontroli białorusinów... linux raczej w tym by nikomu nie pomógł gdyż jest otwartym oprogramowaniem i jak sam stwierdziłeś upolitycznić się go nie da.
Z drugiej strony by był to ciekawy eksperyment... społeczeństwo wychowane na linuksie za 10 15 lat widzieli byśmy efekty tego procesu.
Co do onetu... brrrrr... tego sie nie da przeglądać.
U nas też tak było - Wy nie pamiętacie, ja pamiętam
Ja mam 32 lata. To troszkę pamiętam. Mieszkałem przy trasie Warszawa-Gdańsk i pamiętam jak wozy pancerne w stanie wojennym zatrzymały się przy naszej szkole.
A na modem trzeba było mieć zezwolenie MSW.
Sklerozy nie mam.
Byłem w '87 roku w Grodnie ( stamtąd pochodzą moi dziadkowie, pradziadkowie z Krymu przybyli tam zaraz po I wojnie światowej). I jak na tamte czasy, to w porównaniu z Polską to była łameryka. Mięso było w sklepach do kupienia!!!!
A że ludzie myślą żoładkiem, to się nie dziwię, że Białorusini chcą powrotu komuny.
Napis na murze w Białymstoku
"Niech żyje Białoruś"
dopisek
"ale co to za życie"
Słowo na niedzielę.
http://www.ack.most.org.pl/
A gdy czytam, że w Europie, czy tzw. "Polsce" jest wolność, to mnie normalnie szlag trafia na miejscu. Jeżeli ktoś tylko siedzi na dupie i własne opinie nt. otaczającego świata wyrabia sobie w oparciu o telewizyjne audycje, to od siebie mogę tylko współczuć i życzyć powodzenia. Pracujcie i płaćcie podatki.
Z wyrazami współczucia.
dandeb
P.S.
"Państwo policyjne, to takie państwo, w którym policjant zarabia więcej niż nauczyciel." WIL
Słowo na niedzielę.
http://www.ack.most.org.pl/
Bardzo obiektywne źródło informacji. Może też blood & Honour podać? Jak to Żydzi i katolicy niewolą Polskę?
A gdy czytam, że w Europie, czy tzw. "Polsce" jest wolność, to mnie normalnie szlag trafia na miejscu. /.../
Z wyrazami współczucia.
dandeb
P.S.
"Państwo policyjne, to takie państwo, w którym policjant zarabia więcej niż nauczyciel." WIL
Wybacz, ale po godzinie policyjnej w stanie wojennym ja odczuwam dzisiejszą POlskę jako kraj wolny.
Bardzo obiektywne źródło informacji. Może też blood & Honour podać? Jak to Żydzi i katolicy niewolą Polskę?
Stary, wydaje mi się, że trochę przegąłeś.
Ale nic to. Nie będę się więcej wypowiadał. Życzę szczęścia.
Stary, wydaje mi się, że trochę przegąłeś.
Ale nic to. Nie będę się więcej wypowiadał. Życzę szczęścia.
Przepraszam. Serio. W końcu możesz czerpać informacje skąd chcesz. Twoja sprawa. Do więzienia Ciebie nie wsadzimy.
Proszę o przebaczenie.
Niestety ja ciągle się czuje zniewolony tym wynalazkiem powstałym przy wódce w magdalence.
A jak ktos pragnie zaczerpnąć rzeczowych informacji o świecie to proponuje zajrzeć tutaj i tutaj
EDIT:
dandeb: Anarchiści i naziści nie róznią się niczym - jedno i drugie to przeklęta lewica
Panowie nie żrejcie się bo kłódka padnie ta topic :)
Z ta wolnoscia rozwiazan technologicznych i otwartym rynkiem konkurencji, u nas tez nie jest miodzio, monopole sa kamuflowane ... tyle dobrego, ze za komunikatory nie sadzaja <fiu fiu...>
Cudnie nie jest. Nie oddaje się tego, co komuchy ukradły. Prywatyzacja służy tylko łataniu dziury budżetowej. Wychowane mamy społeczeństwo debili i tumanów, którzy pogardzają wiedzą i nauką. itd, itp.
Miałem i mam rodzinę w Grodnie. W '89 roku mładzi gadali, że ZSRR jest super, że Polska umarłaby z głodu bez Sowietów. Oni to są narodowości sowieckiej, nie polskiej. A teraz to 100% Polacy, którzy już od czasów jajek na receptę mieszkają w Polsce.
EDIT:
dandeb: Anarchiści i naziści nie róznią się niczym - jedno i drugie to przeklęta lewica
Panowie...
Prawo Godwina zaczyna chyba juz pomalu dzialac