Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Dzisiaj instalowalem Debiana u jednego goscia i dreczy mnie taka jedna rzecz. Od czego to zalezy kiedy jest grub , a lilo? Jak np instaluje debianka z opcja zeby sam zrobil partycje to wciska na sile gruba, a jak sam dziele partycje to mam lilo?
Pytam poprostu z ciekawosci...
Pozdrawiam
Hm. Z tego co pamietam jak instalowalem debiana to sam dzielilem partycje i zainstalowal mi sie grub. To chyba zalezy od wersji debiana?
jak się instaluje z opcją expert to można sobie wybrać lilo albo gruba
Jeżeli podczas "siłowej instalacji gruba" wciśnie się ESC lub stwierdzi się, ze nie chce sie gruba instalować to będzie możliwość instalacji lilo.
W czasie instalacji jest klawisz WSTECZ. Jak dostajesz propozycję instalacji gruba to go naciskasz i masz do wyboru także lilo, lub instalację bez bootloadera
a tak ogolnie to co waszym zdaniem jest lepsze?
Ja od kiedu uzywam linuksa, red hat, aurox, zawsze mialem lilo...ale odkad mam Debiana to uzywam gruba i powiem nawet ze wydaje mi sie lepszy.
Pozdrawiam
ja od zawsze mam gruba i juz sie przyzwyczaiłem do niego i nie zamierzam go zmienic zrestą własciwie niczym sie nie rużnią
no grub nie ma chyba trybu graficznego
a czy to źle? :)
nie wiem o jaki "stopień graficzności" gruba chodzi ale zawsze można wrzucić jakiś obrazek w tło (w palecie 14 kolorów więc piękne to nie jest) ... jakaś to pociecha , a z resztą ile czasu się ogląda loadera . Ciekawe czy użytkownicy bsd kombinują z upiększaniem swojego ;)
[edit] haahaaa, racja rychu , zapomniałem o NT Loader, tam trudno z upiększaniem ;)
jednym zdaniem linuksowe loadery "rulez" ;)
nie no, taki tam bajer przecież ;)
w każdym razie ja używam (graficznego) lilo bo się go nauczyłem, pasuje mi i nie słyszałem, żeby grub był wart przesiadki.
Ciekawe czy użytkownicy bsd kombinują z upiększaniem swojego ;)
ciekawe, co sądzą o swoim bootloaderze użyszkodnicy shita
tam się nie da nawet wklepać dodatkowych opcji do jądra :>
Ludzie ale ten diabełek na FBSD zrobiony z samych kresek też ma swój urok :D
no i jeszcze fakt recznej modufikacjibootloadera szhitoergp tp juz porazka :]
e tam, każdemu przyda się odrobina pracy z edycją plików binarnych ;)
Jam jest za grub'em, bo wlasciwie to nigdy nie mialem z nim problemow i faktycznie nie zalezy mi na wygladzie, aby tylko bylo to co trzeba.
Po instalacji Win, oczywiscie wywalil mi grub'a, lecz nie bylo najmniejszych problemow z ponownym zainstalowaniem go, wiec po co zmieniac cos co jest dobre :)
Wnosek z tego jest prosty - jedni są za grubem inni za lilówką, czyli jak lamerowi wywali to ma kto pomagać :)
Lilo rulessssssssss :D
Wnosek z tego jest prosty - jedni są za grubem inni za lilówką, czyli jak lamerowi wywali to ma kto pomagać :)
Lilo rulessssssssss :D
BiExi nie radze czytać :P
jak ja używałem mandrake`a to tam było lilo i nie wiedzieć czemu windows`a mi to coś nie chciało uruchomić nie wiem czy nadpisał mbr czy co.. potem bodajże (! :D) w red hat`cie był grub i tak mi jakoś zostało :)
Owsem ma tryb graficzny
Grub ma tryb graficzny i zdecydowanie latwiej wstawia sie motywy niz w lilo.
EDIT: Oj sorka za powtorke postu , nie zauwazylem, ze ten temat sie rozbudowal na 2 strony :P
Przepraszam i prosze o wywalenie postu.
Pozdrawiam
e tam, każdemu przyda się odrobina pracy z edycją plików binarnych ;)
a zwłąszcza jak będzie 2 shity i nie w tej kolejności co trzeba, a poza tym można tam fajne pierdoły powipisywać jak naprzykład zamiast wi***pi*** to "idź do domu" - co tam slina na język przyniesie :P
Tryb graficzny w Grubie...14 kolorów :|
Jeśli chcesz miec bajeranckie bootowanie to zainteresuj się gfx-grub'em (wynalazek kameleona).
P.S. Lilo jest fajne i pamiętam jak dziś wersja 19.2 z caldery ładnie mnie witała....
EDIT:
Ten jeszcze jest ciekawy