Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Chciałem się z Wami przywitać jako jeszcze tutaj nie pisałem.
Jako że Bookworm jest już blisko chciałem spróbować skonfigurować Debiana tak żeby zastąpił obecnie używanego Manjaro KDE i jednocześnie wrócić do korzeni.
Korzystając z tutoriali na YT próbuje zainstalować Bookworm na BTRFS, przystosowanym do działania z Timeshift. Jednak z jakiegoś powodu system plików montuje się tylko do odczytu. Próby instalacji w QEMU/VirtManager z dysku jako plik oraz SSD podpiętym bezpośrednio do VM. Instalacja zaawansowana przebiega normalnie aż do momentu zakładania partycji, przed instalacją systemu.
Tak przygotowuje dysk - lista komend dla dysku fizycznego pod VM:
df -h umnount /target/boot/efi umnount /target mount /dev/sda2 /mnt cd /mnt/ ls mv @rootfs @ btrfs subvolume create @home btrfs subvolume create @cache btrfs subvolume create @log btrfs subvolume create @timeshift-btrfs btrfs subvolume list . ls mount -o noatime,space_cache,compress=zstd,ssd,discard=async,subvol=@ /dev/sda2 /target mkdir -p /target/boot/efi mkdir /target/home mkdir -p /target/var/cache mkdir -p /target/var/log mount -o noatime,space_cache,compress=zstd,ssd,discard=async,subvol=@home /dev/sda2 /target/home mount -o noatime,space_cache,compress=zstd,ssd,discard=async,subvol=@cache /dev/sda2 /target/var/cache mount -o noatime,space_cache,compress=zstd,ssd,discard=async,subvol=@log /dev/sda2 /target/var/log mount /dev/sda1 /target/boot/efi/ nano /target/etc/fstab
fstab - pominięte efi i swap:
... UUID=uuid dysku / btrfs noatime,space_cache,compress=zstd,ssd,discard=async,subvol=@ 0 0 UUID=uuid dysku /home btrfs noatime,space_cache,compress=zstd,ssd,discard=async,subvol=@home 0 0 UUID=uuid dysku /var/cache btrfs noatime,space_cache,compress=zstd,ssd,discard=async,subvol=@cache 0 0 UUID=uuid dysku /var/log btrfs noatime,space_cache,compress=zstd,ssd,discard=async,subvol=@log 0 0 ...
Próbowałem także użyć subvolid zamiast subvol ale to nie zmienia nic. Pomijałem również subvolumeny cache i log.
Po tak przygotowanym dysku i poprawionym odpowiednio fstab, instalację kontynuuje normalnie, minimalna bez DE.
Z góry dziękuje za wskazówki.
Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio edytowany przez Thom75 (2023-03-17 12:53:25)
Jeśli masz możliwość postawienia systemu na virtualboksie to zainstaluj https://spirallinux.github.io/ . Jest to skonfigurowany debian stable na brtfs. Możesz wtedy podejrzeć jego ustawienia.
zbig napisał(-a):
Jeśli masz możliwość postawienia systemu na virtualboksie to zainstaluj https://spirallinux.github.io/ . Jest to skonfigurowany debian stable na brtfs. Możesz wtedy podejrzeć jego ustawienia.
Już pobrany, jutro będę patrzył. Dam znać czy coś znalazłem.
Strony: 1