Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Wszystko działa ale trafił mi się użytkownik który pracuje tylko w konsoli na Ubuntu i kurczę nie mogę sobie poradzić z problemem.
Mam zasób w sambie, wszyscy co go mapują z windows i desktop ubuntu widzą wszystko poprawnie (uprawnienia do plików).
Jak doda użytkownik folder to inni go widzą ale nie mogą go kasować to samo z plikami i o to mi chodzi.
Gość nie ma GUI tylko mapuje za pomocą CIFS.
sudo mount -t cifs //192.168.X.X/wspolny /home/karol/wspolny -o username=kalor
System pyta się o hasło , ale nie może nic zapisać bo wszystko ma uprawnienia root-a.
Próbowałem z mount -f smbfs i to samo.
Czy ktoś z Was miał może podobny problem ?
Samba to lokalny serwerek zainstalowany z tą usługą, komputer nie są spięte w domenę.
[TEST] comment = TEST path = /mnt/polkanowa2/test browsable = yes writable = yes read only = no #guest ok = no create mask = 0760 directory mask = 0760 valid users = @adm @luser write list = @adm @luser #force users = @adm @luser #force group = luser
Wydaje mi się że za pomocą mount CIFS, nie da rady zamontować inaczej tego zasobu, ale już sam nie wiem. Dzięki za wskazówki
redelek, dołącz do nas do wątku, może coś nam podpowiesz i dla siebie coś znajdziesz:
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=31883