Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mój smartfon to Samsung Galaxy M21 z androidem 10 na pokładzie.
Teoretycznie można usunąć zaaplikowane przez producenta lub Google aplikacje, których bez ukorzenienia systemu w zasadzie, jako zwykły, użytkownik się nie da. Próbowałem posłużyć się terminalem, jak w linuksie, i tu spotkała mnie niespodzianka. Być może we wcześniejszych wersjach andka tak się dawało, ale ja dyponuję 10-tką a ona zdaje się bronić. Zabroniony jest dostęp do katalogu /data/ nawet do wglądu. Ja próbowałem z linią poleceń
$ pm list packages
i pokazuje (kod błędu lub blokada) :
cmd: Failure calling service package: Failed transaction (2147483646)
Czy to niewłaściwe polecenie, czy zwyczajnie blokada?
Ostatnio edytowany przez mark (2020-09-30 18:42:45)
piotrek1993 napisał(-a):
Spróbuj tego :)
https://r1.community.samsung.com/t5/Others/How-to-R … /td-p/5817510
Dzięki, bardzo ciekawy link, szkoda że odnosi się do komunikacji androida z windowsem. Pomocny będzie zestaw aplikacji Samsung Bloatware, które można bezpiecznie wyłączyć. Muszę poszperać w temacie odnośnie linuksa.
P.S.
W sumie prosta sprawa. Dzięki @piotrek1993 udało się i aby nie być gołosłownym opiszę dla potomności jak pozbywać się bloatware z np. Samsunga.
Instalujemy paczkę adb, ja mam arch-a więc
pacman -S adb
Włączam tryb programisty w telefonie i "debugowanie USB".
W terminalu root (linux)
adb devices R58N65Q0VYN device
pokaże się numer podłączonego urządzenia i dalej device. To świadczy, że urządzenie jest gotowe do komunikacji adb.
Dalej przechodzimy do powłoki shell
adb shell
i teraz można się wykazać inwencją twórczą tzn. sprawdzać, instalować lub deinstalować programy. Co oferuje pakiet ADB nie opisuję bo łatwo to sprawdzić samemu. Ja pokusiłem się o wywalenie niepotrzebnego pakietu Bixby. Aby tego dokonać należy najpierw sprawdzić nazwę pod jaką figuruje on w systemie, i tak:
pm list packages com.samsung.android.app.settings.bixby
Jest tu cała lista ale pokażę tylko ten konkretny. I dalej usuwam:
pm uninstall -k --user 0 com.samsung.android.app.settings.bixby Success
Wszystko w temacie.
urbinek napisał(-a):
Spróbuj na forum Androida, to nie jest temat debianowy :v
Masz w zupełności rację ale skoro już się z tym wciąłem tutaj i po raz kolejny otrzymałem dobrą podpowiedź, a w dodatku udało się rozwiązać kwestię z poziomu linuksa i jego niezawodnego terminala, niech mi będzie wybaczone te wykroczenie. :)
Ostatnio edytowany przez mark (2020-09-30 18:39:39)