Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, przyjdzie nie długo czas na wykonanie domowego serwera plików. Zastanawia mnie fakt, czy kupić gotowy serwer NAS czy "bawić" się w skonfigurowanie własnego serwera na Debianie? Chciałbym znać wasze zdanie czy jak to mówią przy konfiguracji własnego serwera "skórka warta wyprawki".
Hej. Też jakiś czas temu miałem podobny dylemat. Ostatecznie zdecydowałem się na Raspberry pi 4. Na to Rasbian i chmura Nextcloud. Dosyć dobrze to działa, synchronizują się komórki i laptop. Ale jeśli chcesz, żeby to bardziej NAS przypominało to jest coś takiego jak openmediavault.
Plusy mojego rozwiązania to niższa cena i większa konfigurowalność (jak ktoś to ogarnia).
Minusy: trzeba nad tym trochę posiedzieć, żeby wszystko skonfigurować.
Ostatnio edytowany przez Grabek (2019-12-18 20:34:31)
Czytałem właśnie o tym też. Tylko sprawa wygląda tak, że zastanawiam się czy np. do NAS Synology nie będę musiał dokupywać dodatkowych programów jak na przykład w Iphonie. Czy też problem instalacji oprogramowania i konfiguracji komputera z zainstalowanym Debianem. Aż w końcu skoro ma to działać 24/h czy zwykły komputer z openmediavault nie zdechnie mi szybciej niż kupny, gotowy NAS.
Co do instalacji to powiem tak. Jestem początkującym użytkownikiem Linuxa, ale jakoś sobie poradziłem. Tu masz przykładowy opis instalacji (na przykładzie Raspberry Pi 4 https://www.youtube.com/watch?v=4nia8HBO9EI&t=306s
Na pozostałe pytania nie jestem Ci w stanie odpowiedzieć. Nie wiem też jak ten Open Media Vault sprawdza się w praktyce. Mi bardziej na chmurze zależało.
I co najważniejsze. Poświęciłem na to sporo czasu (wszystkiego musiałem się nauczyć). Tak więc nie wiem, czy następnym razem nie skłonię się w kierunku gotowych rozwiązań - tak dla wygody.
RPi jest dla mnie za głośny (wentylator bo się grzeje), chmura musi siedzieć w /var/www - nie da się przenieść na dysk zewnętrzny (chyba że wersja 3B+ i kombinowanie.
Kupiłem takie coś: -->> https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&a … BQ&adurl=
I jestem bardzo zadowolony. Do tego zewnętrzny dysk i gotowe.
Ja kupiłem model dość drogi, ale są i takie po 400 zł.
Mam chmurę na RPi 4. Faktycznie siedzi w /var/www ale mam w tym miejscu podmontowany dysk i na nim trzymam dane.
Rozumiem, że stawianie takiego serwera na zwykłym PC-cie to chyba lipa trochę? Mam wolny komputer i tak się zastanawiałem nad tym.
milik napisał(-a):
Rozumiem, że stawianie takiego serwera na zwykłym PC-cie to chyba lipa trochę? Mam wolny komputer i tak się zastanawiałem nad tym.
Nie lipa tyko koszt.
Stawiając NAS na kompie, nauczysz się konfiguracji Samby czy NFS, ale na dłuższą metę zauważysz, że dysk sieciowy bierze w czasie pracy 5W, w stanie czuwania może 1W, a komputer będzie wsuwał co najmniej 40-50 albo nawet i 100W.
Także uzasadnienie do dysku sieciowego dostaniesz na fakturze za energię. :P
W skali jednego dnia czy tygodnia niedużo, ale przez rok to się uzbiera niezła sumka.
Pozdro
Jeszcze takie pytanie, rozumiem, że jeżeli kupię dysk sieciowy, np. http://www.benchmark.pl/produkt/wd-my-cloud-home-2-tb czy http://www.benchmark.pl/produkt/qnap-ts-231p2-1g to normalnie na nim mogę zainstalować Debiana i np. openmediavault ? Czy to już posiada jakiś swój system operacyjny, którego się nie uda zmienić na Debiana?
Ostatnio edytowany przez milik (2019-12-19 11:00:49)
Qnap ma swój system operacyjny. Ma też np oprogramowanie klienckie Qsync na Windows i MacOS
do automatycznych backupów.
WD też ma swój system, ale raczej "umiarkowanej" jakości.
Ja bym brał albo Qnap, albo samą obudowę z ethernetem i zasilaniem, a do tego dysk/dyski do datacenter np WD Gold, Seagate Consteallation czy inne do pracy w RAID 24/7.
Dyski do DC tanie nie są, ale zazwyczaj mają dużo lepsze łożyska i dużo większą trwałość, niż standardowe.
Np za WD Gold 1 TB dałem rok temu 385zł.
Pozdro
@Jacekalex, obawiam się, że aż tak oszczędne to te dyski sieciowe nie są. 5W w stanie czuwania to jest dobry wynik jednak zasada dobra, coś co ma działać 24h to nie może być pecet.
@milik, bardzo wiele z nowszych urządzeń jest na armach więc jeśli nie ma do tego dedykowanego distro to zmiana na jakikolwiek inny OS niż producenta, jeśli w ogóle możliwa, to jest to naprawdę wyższa szkoła jazdy.
Napisz może do czego to ma być, bardziej edukacyjne cz bardziej na poważnie albo tylko do rozrywki?
@skullman, to ma być tylko do domowego użytku. Jakieś multimedia i kamery zewnętrzne. Jakiś specjalnych wymagań nie mam. Kupiłem Raspberry Pi 4, zobaczymy co się na tym uda postawić.