Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wątek Zamknięty
Zna może ktoś jakieś livecd bootujące się do trybu tekstowego ale ze sterownikami do kart sieciowych, głównie chodzi mi o wifi. Próbowałem już archa ale on nie ma sterów. Chodzi mi o live, który mogę dać komuś i kazać mu pospisywać dane kart sieciowych. No albo co, co startuje do x-ów ale bardzo szybko.
Ostatnio edytowany przez skullman (2019-09-20 02:00:32)
Najlepszym systemem Live na świecie jest Knoppix, można go uruchomić też w trybie tekstowym, komenda uruchamiania:
knoppix 2
Ostatnio edytowany przez loms (2019-09-20 12:04:15)
Proszę do wyboru do koloru
https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-f … current-live/
Dzięki wielkie Bodzio, dokładnie o to mi chodziło. Nie znałem tego distro ani co dziwne nie znalazłem żadnych jego śladów w anglojęzycznym internecie ale robi to co chcę. No i ma ifconfig.
@loms, mi się niestety uruchamia do trybu graficznego a to pierwsze distro, które przyszło mi na myśl a dodatkowo czasami miałem wrażenie, że ubuntu startuje szybciej a właśnie o czas mi chodzi.
@BiExi no co jak co ale debiana znam i niestety to nie to czego potrzebowałem.
Ostatnio edytowany przez skullman (2019-09-20 02:03:23)
Często używam grlm do napraw systemów. Tzn. nie często bo mi się systemy raczej nie psują :D ale jak np płyta główna siądzie to do skopiowania zawartości dysku, w tym windowsowego.
Bodzio napisał(-a):
Często używam grlm do napraw systemów. Tzn. nie często bo mi się systemy raczej nie psują :D ale jak np płyta główna siądzie to do skopiowania zawartości dysku, w tym windowsowego.
Takie systemy są skrajnie niebezpieczne bo nic o nich nie wiadomo. Mogą nawet uszkadzać sprzęt fizycznie.
Kurcze, mam nadzieję, że będę miał farta i nic złego się nie stanie. No to żeś mnie wystraszył ale dzięki za ostrzeżenie.
loms napisał(-a):
Takie systemy są skrajnie niebezpieczne bo nic o nich nie wiadomo. Mogą nawet uszkadzać sprzęt fizycznie.
Co niby w grmlu takiego niebezpiecznego?
To dystrybucja narzędziowa bazująca na debianie.
loms napisał(-a):
Bodzio napisał(-a):
Ty piszesz o Windowsie oczywiście ? ... tak, zgadzam się
ilin napisał(-a):
Co niby w grmlu takiego niebezpiecznego?
To dystrybucja narzędziowa bazująca na debianie.
Tyla furtka (backdoor) w oprogramowaniu to jest na przykład zmienienie jednej cyfry z 0 na 1 w kodzie.
Teoria spiskowa.
każdy telefon jest o wiele bardziej niebezpieczny.
Dla przykładu mogę podać że osławiony TrueCrypt ma uniwersalne hasła, dzięki którym można odszyfrować wszystko nim zaszyfrowane.
Idąc tym tropem myślenia to każdy jeden system operacyjny ma jakieś luki.
Jak chcą sobie patrzeć to niech sobie patrzą.
Ja nie mam nic do ukrycia.
Dobra kopia Windows i dobra kopia Debian nie ma tylnej furtki.
loms napisał(-a):
Dobra kopia Windows i dobra kopia Debian nie ma tylnej furtki.
Dobra kopia Debian? być może nie ma, jakieś błędy na pewno ma, które potem można różnie wykorzystać
Co się tyczy Windowsa, to Windows 10 się upodabnia do Androida, coraz więcej systemu tam jest częścią chmury MS.
W tym kontekście to już nie backdoor, tylko feature. :P
Trzeba pobrać z internetu. Wystarczy, że ma się nieodpowiednie serwery DNS i już można pobrać złą kopię nawet Debiana. Pomijam fakt, że Debian też ma różne kopie przy prawidłowym DNS. Zasad jest mnóstwo to są ogólniki.
loms napisał(-a):
Bodzio napisał(-a):
Jak zwykle jakieś bzdury wypisujesz.
A skrajnie niebezpieczny to może być zwykły młotek. Gamoń sobie nim palce poobija.
To nie są bzdury. Kto zna podstawowy język skryptowy BASH wie, że wystarczy zmienić jedną literkę w moim skrypcie dd_smol i uszkadza się programowo system operacyjny.
Szukasz dziury w całym.
Wystarczy
rm -Rf /
aby zaprać system.
Młotkiem to się i małpa w łeb walnie.
Żeby wbić gwóźdź to trzeba mieć dobry młotek, tak samo żeby działał komputer to trzeba mieć dobre oprogramowanie.
Oj zdziwiłbyś się czym już gwoździe wbijałem.
Potrzeba matką wynalazków. :)
loms napisał(-a):
To nie są bzdury. Kto zna podstawowy język skryptowy BASH wie, że wystarczy zmienić jedną literkę w moim skrypcie dd_smol i uszkadza się programowo system operacyjny.
wystarczy go użyć i niszczy system xD pokazałem ci to i inne błędy
nie musisz nic zmieniać
to jak odróżnić te systemy?
Żeby mieć dobrą kopię Debiana to musisz zlecić duży przelew z konta osobistego, bezpieczne serwery DNS, stabilne i szybkie łącze internetowe itd.
Wątek Zamknięty