Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mam problem z trwałością servera vnc. A mianowicie czasami po pierwszym, a czasami po dobie, nie mogę ponownie połączyć się z maszyną dzięki VNC.
Server postawiłem przez takie polecenie:
vncserver :1 -localhost no -geometry 1920x1080
Za pierwszym razem postawiłem server vnc wg tego opisu https://linuxconfig.org/vnc-server-client-setup-on- … stretch-linux
Połączenie jak najbardziej wystąpiło, a ponownie połączyć już się nie moge, jest cały czas informacja connecting (korzystam z VNC viewer na windows)
Poszukałem trochę na internecie i do pliku xtartup znajdującego się w katalogu .vnc profilu użytkownika, wstawiłem takie dwie linie:
unset DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS exec /usr/bin/mate-session &
(używam mate)
I super zadziałało, mogłem się ponownie połączyć. Łączyłem się i zamykałem okno dla testu kilka razy wciągu kilku godzin.
Następnego dnia problem powrócił, to samo wieczne łączenie.
A serwer cały czas działa, polecenie vncserver -list:
TigerVNC server sessions: X DISPLAY # PROCESS ID :1 6845
Ubicie serwera i postawienie na nowo daje taki sam efekt, po kilkunastu godzinach nie mogę się połączyć. Cały czas wieczne łączenie.
Czy ktoś mi może powiedzieć co źle robię?
Strony: 1