Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, na kilkuletnim laptopie Lenovo G510 posiadam wg specyfikacji (i naklejki) dwie karty graficzne: AMD Radeon HD 8750M + Intel HD Graphics 4600. Gdy miałem na nim Windowsa miałem zainstalowane sterowniki AMD Catalyst.
W BIOSie mam zaznaczoną opcję Switchable graphics i na takich ustawieniach instalowałem przeróżne linuksy, ostatnio Debiana.
Zastanawia mnie np. dlaczego efektem komendy lspci posiłkując się wiki jest wylistowanie tylko karty graficznej zintegrowanej, a nie ma śladu karty AMD.
root@debian:~# lspci -nn | grep VGA 00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller [8086:0416] (rev 06)
Mam zainstalowane również te opensource'owe sterowniki dla AMD.
Co mogę jeszcze sprawdzić? Zainteresowanie tematem wzięło się stąd, że jedna aplikacja typu CAD nie działa mi odpowiednio i szukając rozwiązania napotkałem na ten sam problem u innej osoby i poradziła sobie instalując odpowiednie sterowniki do karty graficznej i zastanawiam się, czy u mnie to by również pomogło.
Pozdrawiam i z góry dziękuje.
Jak odpalisz Linuxa z jakiegoś obrazu LiveCD, a nie z dysku, to też nie widzi karty AMD?
trochę nieogarnąłem, bo gdy zrobiłem wykonałem komendę lspci | grep AMD otrzymałem następującą odpowiedź:
root@debian:~# lspci | grep AMD 01:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Sun PRO [Radeon HD 8570A/8570M] (rev ff)
i w zasadzie nie wiem jak sprawdzić, z której karty korzystam uruchamiając program.
lspci pokazuje co zostało rozpoznane na magistrali pci, dodatkowo używasz grep co filtruje wynik.
Można założyć, że w Twoim przypadku aplikacje korzystają z Intela.
Po prostu nieumiejętnie korzystasz z narzędzia grep, wycinając istotne informacje z wyników lspci.
A sprawdzanie zacznij od zawartości pliku /var/log/Xorg.0.log
Domyślnie system korzysta z karty Intela — by uruchamiana aplikacja korzystała z dodatkowej karty, należy skorzystać z technologii PRIME.
https://wiki.archlinux.org/index.php/PRIME
@bXter
Zobacz lepiej tak:
lista kart:
lspci | egrep -i 'vga|display'
xrandr --listproviders
Aktualna domyślna karta:
glxinfo | grep "string"
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-07-19 06:22:38)
Dzięki za zainteresowanie.
Wynik poleceń:
root@debian:~# lspci | egrep -i 'vga|display' 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06) 01:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Sun PRO [Radeon HD 8570A/8570M] (rev ff)
root@debian:~# xrandr --listproviders Providers: number : 2 Provider 0: id: 0x75 cap: 0xf, Source Output, Sink Output, Source Offload, Sink Offload crtcs: 3 outputs: 3 associated providers: 0 name:modesetting Provider 1: id: 0x4f cap: 0xd, Source Output, Source Offload, Sink Offload crtcs: 0 outputs: 0 associated providers: 0 name:HAINAN @ pci:0000:01:00.0
root@debian:~# glxinfo | grep "string" server glx vendor string: SGI server glx version string: 1.4 client glx vendor string: Mesa Project and SGI client glx version string: 1.4 OpenGL vendor string: Intel Open Source Technology Center OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Haswell Mobile OpenGL core profile version string: 3.3 (Core Profile) Mesa 13.0.6 OpenGL core profile shading language version string: 3.30 OpenGL version string: 3.0 Mesa 13.0.6 OpenGL shading language version string: 1.30 OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.1 Mesa 13.0.6 OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.10
Popatrz, Cud się stał. :D
Masz 2 karty graficzne, Intel i AMD, obecnie domyślna jest "Intel(R) Haswell Mobile",
ktorą xrandr widzi jako:
Provider 0: id: 0x75 cap: 0xf, Source Output, Sink Output, Source Offload, Sink Offload crtcs: 3 outputs: 3 associated providers: 0 name:modesetting
Zdaje się, że o to właśnie pytałeś. xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-07-19 07:10:49)
Czuję, że zbliżamy się do końca ;)
Jak w takim razie zrobić by domyślną była Provider 1 i jaka jest szansa, że coś się międzyczasie wypieprzy?
Domyślną jest, i zawsze będzie, Intel.
Niektóre aplikacje mogą dodatkowo korzystać z drugiej karty.
I do tego właśnie służy mechanizm PRIME.
jak ci nie zależy na prądzie to wyłącz w biosie intel i korzystaj domyślnie z radka
pink napisał(-a):
jak ci nie zależy na prądzie to wyłącz w biosie intel i korzystaj domyślnie z radka
Chyba przespałeś w jakimś mchu co najmniej dekadę.
Od bardzo dawna nie produkuje się laptopów z dwoma niezależnymi kartami graficznymi.
w irlandzkim mchu przespałem, t430 tak ma i działa.
pink napisał(-a):
w irlandzkim mchu przespałem, t430 tak ma i działa.
…szczególnie, że w Lenovo T430 w ogóle nie ma kart graficznych AMD.
Chyba najwyższy czas się obudzić…
a to ma znaczenie?? jak sa dwie karty to chyba powinno sie dac w biose wybrac, tak na chlopski rozum.
Sprawdzałeś to https://wiki.archlinux.org/index.php/PRIME ??
Ja mam kartę od zielonych i w moim przypadku jeśli chcę coś uruchomić na "wypasionej karcie" to muszę to uruchomić poprzez
$ optirun program
lub
$ primusrun program
W biosie nie mam opcji wyłączania kart - w nowych biosach w laptopach to chyba tylko datę i godzinę można zmienić ;)
Strony: 1