Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć.
Zainstalowałem Debiana 8 Mate. Miałem jakieś problemy, ale je zwalczyłem (w innych wątkach jakoś sobie poradziliśmy). Chciałbym zrezygnować z mate na rzecz icewm, lub fvwm, czy czegokolwiek innego (nauczyć się to zmieniać). Logować się będę zarówno lokalnie, jak i zdalnie (głównie xrdp). Jak mogę podejść do tematu ? Dzięki za nakierowanie i pomoc !
sudo tasksel
.
Jak nie masz zainstalowanego to zainstaluj tasksel
Już od Debiana Wheezy tasksel działa na zasadzie metapakietów, które wygodniej można instalować/usuwać samemu bez tasksela.
Przykładowo dla MATE będą to: mate-desktop-environment-core lub mate-desktop-environment
Metapakiety to zło tragiczne.
Ciągnie takie kretyństwo np network managera, który akurat w tej wersji nie gada z naszym routerem, i mamy po sieci, bo KDE wciągnęło plasma-nm-apllet.
To samo np z Pulseaudio, które też miewa różne humory, czy Avahi, który też potrafi skutecznie odciąć dostęp do sieci, jeśli swoje cholerne adresy zeroconf będzie ustawiał wcześniej, niż system dostanie adres z DHCP.
Albo np metapakiet przez pierdylion zależności che ciągnąć Dnsmasqa, chociaż w roli DNScache już działa Bind, PowerDNS albo TinyDNS.
Dlatego z każdego środowiska warto instalować te programy, które rzeczywiście są potrzebne, a one już sobie pociągną wszystko, co potrzebują do życia, i tak będzie w tym troszkę śmiecia,
Np Abiword nie może żyć bez Avahi, bo jakiś bałwan wpakował tam taką durną zależność.
Pozdro
Są metapakiety, które instalują same środowisko graficzne z minimalnym zestawem aplikacji (emulator terminala, menedżer plików itp).
Przykładowo dla KDE będzie to kde-plasma-desktop
This metapackage pulls in the core modules released with the KDE Software Compilation including the basic KDE Plasma Desktop, minimal set of basic applications (browser, file manager, text editor, system settings, panel, etc.), important libraries and data.
Ręczna instalacja paneli, kluczowych elementów pulpitu lub jakichś wymaganych bibliotek nie ma większego sensu.
Oczywiście ze są, ale np pakiet gnome-core był tak zawsze samo skuteczny, jak "metapakiety" nautilus, gnome-utils i gnome-applet.
Podobnie ma się sytuacja KDE, instaluję pięć kluczowych paczek które znam z nazwy,
i mam gotowe środowisko graficzne.
A poza tym sprawdź, co się dzieje w systemie, jak z powodu jednej paczki poleci metapakiet od Gnome czy KDE (choćby najmniejszy), i nagle biedny Zwykły Użyszkodnik zostaje z czarną konsolą przed nosem i do tego bardzo zdziwioną miną. xD
Jacekalex napisał(-a):
A poza tym sprawdź, co się dzieje w systemie, jak z powodu jednej paczki poleci metapakiet od Gnome czy KDE (choćby najmniejszy), i nagle biedny Zwykły Użyszkodnik zostaje z czarną konsolą przed nosem i do tego bardzo zdziwioną miną. xD
Oj tam, zawsze pisze co odinstaluje. Trzeba czytać aby potem nie rżnąć głupa.
Początkujących Użyszkodnikow zazwyczaj trzeba upominać, czasem nawet "kijem" pędzić, żeby zwracali uwagę, co system wypisuje w komunikatach.
Pokutuje zwyczaj klikania setup.exe, dalej, dalej, dalej, dalej - jak w pewnym "ulubionym" systemie.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-08-19 21:09:54)
Strony: 1