Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Czy ktoś mógłby mi do ciężkiej cholery powiedzieć, gdzie mogę zmienić czas wyłączania dysku twardego przy zasilaniu z baterii?
Skłaniam się nawet do całkowitego wyłączenia power management dysku.
Jak wogóle wykryć, ktory skrypt powoduje spindown?
hdparm -B nie działa. Zmiany w jego konfiguracji też nie pomagaja.
Dysk przechodzi w standby po ok minucie.
Pzdrv
Zaawansowany użytkownik, a nie wie, że tu nie ma wróżek.
Gdzie komplet informacji na temat systemu, kernela etc itp?
Mniej zaawansowany użytkowniku. Jessie 8.5 standardowy do bólu. Dysk ST9320423AS. Zainstalowane laptop-mode-tools
Zbooj napisał(-a):
Mniej zaawansowany użytkowniku. Jessie 8.5 standardowy do bólu. Dysk ST9320423AS. Zainstalowane laptop-mode-tools
Widzę, że poruszyłem ego do bólu:P
Narazie nic jeszcze nie poruszyłeś
Zbooj
@Zbooj:
Chodzi Ci o spindown (hdparm -S) czy zarządzanie energią (hdparm -B)?
Zainstalowane laptop-mode-tools
To chyba odpowiedź na Twoje problemy.
Zaglądałeś do jego plików konfiguracyjnych?
https://packages.debian.org/jessie/all/laptop-mode-tools/filelist
Pavlo950 napisał(-a):
Wywalić systemd, hdparm -B do autostartu wraz z systemem.
Masz więcej takich genialnych rad?
yossarian napisał(-a):
@Zbooj:
Chodzi Ci o spindown (hdparm -S) czy zarządzanie energią (hdparm -B)?Zainstalowane laptop-mode-tools
To chyba odpowiedź na Twoje problemy.
Zaglądałeś do jego plików konfiguracyjnych?
https://packages.debian.org/jessie/all/laptop-mode-tools/filelist
Użyłem hdparm w jego pliku konfiguracyjnym:
# -q be quiet #quiet # -B apm setting apm = 255
command_line { hdparm -B 255 /dev/sda }
Jak wykryć które skrypty odpowiadają za realizację zarzadzania energią?
W którym pliku konfiguracji szukać takowego parametru?
Pytam, ponieważ znalazłem w globalnym pliku odpowiedni parametr i zmieniłem go, ale bez efektu.
/etc/laptop-mode/laptop-mode.conf
# # Should laptop mode tools control the hard drive power management settings? # # Set to 0 to disable CONTROL_HD_POWERMGMT=0
# # Power management for HD (hdparm -B values) # BATT_HD_POWERMGMT=20 LM_AC_HD_POWERMGMT=254 NOLM_AC_HD_POWERMGMT=254
Nie pamiętam teraz dokładnie, ale tam chodziło o kolejność (priorytety) narzędzi, które tym mogą zarządzać i trzeba zmienić w tym, który zmienia to jako ostatni. Plik konfiguracyjny hdparm nie ma nad tym realnej kontroli bo inne narzędzia wykonują różne akcje wraz z odłączeniem/podłączeniem zasilania.
Sprawdź jeszcze w skryptach pm-utils.
yossarian napisał(-a):
Pavlo950 napisał(-a):
Wywalić systemd, hdparm -B do autostartu wraz z systemem.
Masz więcej takich genialnych rad?
Czy ja wiem, czy genialnych... Może nie u każdego zadziałają, ale akurat w mojej "opcji na system :D" to działa. Podejrzewam, że chodziło o zatrzymywanie się dysku (oszczędzanie energii albo jak kto woli "tykanie"), a że u siebie dodałem sobie kiedyś tam (do "autostartu") hdparm -B 254 /dev/sda w lapku, to żadnego tykania nie mam, nawet po wybudzeniu z uśpienia.
Ustawiłem tak oto, działa póki co
/etc/hdparm.conf
# -q be quiet #quiet # -B apm setting apm = 255
/etc/laptop-mode/laptop-mode.conf
# # Should laptop mode tools control the hard drive power management settings? # # Set to 0 to disable CONTROL_HD_POWERMGMT="auto" --------------------------------------------------------- # Idle timeout values. (hdparm -S) # Default is 2 hours on AC (NOLM_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200) and 20 seconds # for battery and for AC with laptop mode on. # LM_AC_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=20 LM_BATT_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=200 NOLM_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200 -------------------------------------------------------- # # Power management for HD (hdparm -B values) # BATT_HD_POWERMGMT=20 LM_AC_HD_POWERMGMT=254 NOLM_AC_HD_POWERMGMT=254
/etc/pm/* pusto