Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć.
Moje komputery są już dostrojone, teraz przyszła kolej na laptopa połowicy. Znajduje się tam lubuntu, czyli co prawda nie Debian, ale zawsze linux ;) Problem nie jest blokujący, ale potwornie irytujący. Podczas przeglądania Internetu, siec wifi, jest podłączona, nic nie zrywa, a Internet zanika. Na pasku widzę połączenie do mojej sieci wifi a netu brak. Nalezy wtedy rozłączyć sie od sieci i podłączyć. Jak mogę rozwiązać problem ?? Sprawdzałem, jednak że wifi nie ma włączonego zarządzania energią czyli nie powinien się usypiać.. Prosze o pomoc !
Przy braku internetu zobacz czy pinguje po IP:
ping 8.8.8.8
Przeinstalowałem na Minta i tak samo się dzieje ... No a ping na 8.8.8.8 się nie udaje - wisi. Tak samo jak na router mimo, że jest podłączony. Jakieś dalsze sugestie ???
2946
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:39:26)
Pod tym warunkiem, że to nie są "humory" Network-managera - w Ubuntu domyślny.
Zazwyczaj za takie problemy odpowiada albo sterownik albo NM.
Przypadków, kiedy przesiadka na czystego Wpa_gui albo Wicd naprawiło sprawę wifi też nie brakuje.
Na początek przyda się:
dpkg -l | egrep -i 'network-manager|wicd|wpa'
Pozdro
2947
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:39:27)
uzytkownikubunt napisał(-a):
Nawet jeśli to sprawka NM to zwykle widać np brak adresu IP na interfejsie za pomocą podstawowych poleceń.
Niekoniecznie, większość błędów NM przy wifi wynika z błędną komunikacją z wpa-supplicantem, który pięknie gada przez własny socket komunikacyjny, ale dość kiepsko przez dbusa, z tego wynika też przewaga wpa_gui nad NM i Wicd.
Żadne polecenie z iproute nie ujawni sytuacji, kiedy np zdycha szyfrowanie transmisji WPA z powodu błędów na linii NM <>WPA-supplicant.
No chyba, że ten wątek powstał w jakiejś równoległej, alternatywnej rzeczywistości. xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-04-16 17:43:05)
Strony: 1