Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Skonfigurowałem serwer samba według książki "Active Directory w systemach wolnego oprogramowania". Wszystko przebiega dobrze do czasu podłączenia komputerów. System Windows 7 dołączył bez problemu a xp niestety nie. Wyskakuje błąd: "Zła nazwa użytkownika i/lub hasło".
W logach jest: "failed dns update - nt_status_io_timeout".
Czy macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?
Moze ciut dokladniej ? - nie kazdy czytał ksiażkę.
Role serwera dns pelni baza danych samby czy bind ?
Sproboj jeszcze wygooglowac ten blad, moze to cos pomoze, a ja postaram sie dzisiaj jeszcze podeslac Ci skrocony poradnik konfiguracji domeny jaka u mnie funkcjonuje.
Jedna z opcji jaka przychodzi mi na mysl to ssprawdzenie czy zapora przepuszcza wszystko, ale jak rozumiem klienta do domeny zapiales?
hubitru napisał(-a):
Witam.
Skonfigurowałem serwer samba według książki "Active Directory w systemach wolnego oprogramowania". Wszystko przebiega dobrze do czasu podłączenia komputerów. System Windows 7 dołączył bez problemu a xp niestety nie. Wyskakuje błąd: "Zła nazwa użytkownika i/lub hasło".
W logach jest: "failed dns update - nt_status_io_timeout".
Czy macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?
A jakie masz uwierzytelnianie na Sambie?
Sprawdź godzinę i datę na końcówce z XP.