Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, od kilku dni mam taki dość nieprzyjemny problem. Co jakiś czas (bliżej nieokreślony, średnio co kilka godzin) system "zamiera", tzn. jakiekolwiek działania ze strony użytkownika nie przynoszą efektu, kursor się zatrzymuje w miejscu, a klawiatura nie działa, przy czym sam system pracuje dalej, bo normalnie włącza się wygaszacz, odtwarzana muzyka gra dalej, a lampki na modemie mrugają. Zdarzenia te nie mają raczej związku z jakimś konkretnym działaniem użytkownika (uruchomieniem programu itp.) - normalnie oglądam www, słucham mp3 i nagle trach... Jeśli w tym czasie mam otwarte okienko xterma to ukazuje się komunikat:
Message from syslogd@localhost at (aktualna data) localhost kernel: skb_under_panic: text:c9a...(jeszcze jakieś literki).
Z czym to jest związane i czy można temu zaradzić? Bo jedyną rzeczą, którą można zrobić w takim przypadku jest twardy reset... Mam wersję Testing Debiana i z tego co zauważyłem to problem ten zaczął się pojawiać od kiedy zaktualizowałem jądro do 2.6.15. Czy ktoś może spotkał się z czymś podobnym?
A kompilowałeś samodzielnie kernela?? jesli tak to byc może wkompilowałeś jakies eksperymtnalne modułu np ONLY FOR TESTING lub EXPERIMENTAL jeśli tak to może sprubuj przy kompilacji odznaczyć Prompt for development and/or incomplete code/drivers (EXPERIMENTAL)
i wtedy skompilowac, szczerze mówiąc to wygląda troche poważnie i nie bardzo mi przychodzi do głowy jak to inaczej naprawic
Nie kompilowałem. Jądro zostało zainstalowane z pakietów wersji testing.