Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Zainstalowałem na virtualboxie debiana wheezy. Chciałem zainstalować php w wersji 5.3.1 (znalazłem repozytorium z wersji debiana lenny) jednak nie wiem jak się za to wszystko zabrać żeby czegoś nie popsuć. Próbowałem wpsywać do sources.list wpis z lennego i apt-cache policy php5 szukac wersji php taka jaka mnie internesuję po czym skopiować nazwę pakietu i apt-get install zainstalwoać ją wklejając całą nazwę ale wydaje mi się, że chyba się źle do tego zabieram. Jak to zrobić żeby to po prostu działało? :D
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez debi@nik (2015-02-25 20:19:43)
1668
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:11:57)
Ta wersja musi być bo skrypt którego używam jest pisany właśnie pod tą wersję a w nowszych wersjach coś się pozmieniało i skrypt nie działa prawidłowo. Dla tego potrzebuję tej konkretnej wersji. Tylko właśnie nie wiem jak ją zainstalować. Właśnie na 100% pewny nie jestem czy skrypt będzie działać pod wersją 5.3.x czy potrzebuje konkretnie wersji takiej na jakiej był pisany czyli 5.3.1.
Skrypt ten nie jest jakimś skryptem produkcyjnym, a sam serwer z tym wszystkim chce postawić właśnie między innymi dla tego na virtualboxie żeby dziury w oprogramowaniu nie stwarzały niebezpieczeństwa dla reszty systemu. Więc jestem tego świadom. :)
Lokalnie i tak tylko ja będę miał do tego dostęp. Także jedyny mój problem jest taki jak w ogóle zainstalować tę konkretną wersję php gdy mam taką wersję systemu jaką mam.
Ostatnio edytowany przez debi@nik (2015-02-25 20:36:40)
Co to za skrypt?
Jakoś nie widziałem żadnego do tej pory, który by chodził na PHP-5.3 a nie działał na PHP-5.5.
Tylko właśnie nie wiem jak ją zainstalować. Właśnie na 100% pewny nie jestem czy skrypt będzie działać pod wersją 5.3.x czy potrzebuje konkretnie wersji takiej na jakiej był pisany czyli 5.3.1.
Autora skrypta proszę zapakować do konserw z żarciem dla psów i kotów. :D
Co najwyżej skrypt może być na PHP-5.3.x, nie ma czegoś takiego, jak dokładnie na 5.3.1.
W Gentoo mam dostępną stabilną wersję PHP-5.3 -ale to jest PHP-5.3.29.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-02-25 21:08:23)
Ostatnio się spotkałem z klientem, który koniecznie chciał php 4, bo chciał 10 letnią joomle uruchomić. Różne mają ludzie pomysły.
Zawsze można php 5.3 ręcznie skompilować.
mati75 napisał(-a):
Ostatnio się spotkałem z klientem, który koniecznie chciał php 4, bo chciał 10 letnią joomle uruchomić. Różne mają ludzie pomysły.
Zawsze można php 5.3 ręcznie skompilować.
Pewnie, że można, ale wtedy nie ma do tej wersji żadnego supportu, a to już pachnie samobójstwem serwera.
Jeśli to nie jest żaden ogromny CMS, to może lepiej zobaczyć na PHP-5.5
i najwyżej coś w nim poprawić, jeśli tam jakiś jeden drobiazg się sypie.
Radzę też od razu śmigać na PHP-5.5 z opcache, na PHP-5.4 nawet Wordpress mi się sypał, na PHP-5.5 chodzi bez problemu.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-02-25 20:55:00)
http://archives.dotdeb.org/dists/squeeze/php5/5.3.28/ to siedzi 5.3.28 dla squeeze. Dla samobójców idealny.
1669
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:11:59)
Skrypt będzie uzywany tylko lokalnie i to nie są żadne cmsy, wordpressy czy inne smoki :)
Po prostu zamówiłem kiedyś bardzo dawno temu skrypt do automatyzacji pewnych rzeczy. Gościu go pisał na xamppie 1.7.3 i zalecał do używania, a że ja lubię puścić wodzę fantazji i lubię wyzwania to sobie pomyślałem czemu by tego nie postawić na linuxie. :) No ale pojawił się problem z tymi wersjami.
a że ja lubię puścić wodzę fantazji i lubię wyzwania
W takim razie kombinuj z aktualną wersją PHP zamiast grzebać w padlinie ;)
1670
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:12:00)
Wypuść ruch z maszyny wirtualnej i ciesz się z używania w przeglądarce na głównym systemie tego skryptu.
Taki właśnie mam zamiar. A jakbym zainstalował coś starszego np. debiana lennego?
1671
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:12:01)
debi@nik napisał(-a):
Wypuść ruch z maszyny wirtualnej i ciesz się z używania w przeglądarce na głównym systemie tego skryptu.
Taki właśnie mam zamiar. A jakbym zainstalował coś starszego np. debiana lennego?
Pozostaje pytanie, czy to w ogóle ma sens.
Jak to jakiś student na Xampie rzeźbił, i w dodatku wyrzeżbił tak, że chodzi tylko na wersji 5.3.1, to ja jestem ciekaw, co taki skrypt w ogóle robi.
Sądząc po historii skrypta, raczej nic niezwykłego.
Jeżeli jakieś czynności konserwacyjne czy naprawcze, to na 100% można zatrudnić narzędzia systemowe, albo poprawić tego skrypta, czy wyrzeźbić nowego, w systemie jest jeszcze bash i perl w razie czego.
Maszyna wirtualna do jednego spartolonego skrypta, to trochę jakby celowanie z armaty do wróbla. :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-02-25 22:37:03)
Strony: 1