Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, instalowałem virtualbox według oficjalnej dokumentacji debiana (sposób dla jessiego) czyli:
apt-get install linux-headers-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,') virtualbox
Program się zainstalował, da się utworzyć maszynę, iso windowsa się bootuje, ale instalator staje w momencie rozpakowywania plików instalacji (0%) i nic...
Spotkał się ktoś z podobnym problemem?
Ostatnio edytowany przez nmarx (2015-02-23 20:26:24)
Płytka windowsa jest dobra?
ilin napisał(-a):
Płytka windowsa jest dobra?
To jest obraz iso ze strony ms.
Hmmm jak tak czytam to chyba trzeba bylo załadować moduł vboxdrv, ale w sumie żaden komunikat błędu się nie pokazywał.
Niestety nie mam jak sprawdzić bo znów się obraziłem na debiana :> Po prostu jestem ciekaw czy ktoś z was ma jakiekolwiek problemy z vb pod jessie.
Nie ma żadnych problemów z VB na Jessie.
ja mam kilka systemów na VB
To jest obraz iso ze strony ms
Jesteś pewien że nie jest zwalony ?
Sumy kontrolne się zgadzają?
ilin napisał(-a):
Nie ma żadnych problemów z VB na Jessie.
A instalowałeś vb będąc na wheezy czy już na jessie?
Obraz jest na pewno dobry bo używałem go już na pendrive i wielokrotnie z niego instalowałem system na vb.
Na Jessie
virtualbox-4.3 4.3.22-98236~Debian~wheezy amd64
Ten obraz na pendrive to iso ?
ilin napisał(-a):
Na Jessie
Kod:
virtualbox-4.3 4.3.22-98236~Debian~wheezy amd64Ten obraz na pendrive to iso ?
Nieee chodzi mi o to, że tego obrazu iso używałem często na wheezym pod vb a takę zgrywałem go na pena i instalowałem na dysku więc iso jest sprawdzone.
No to nie rozumiem, instalowałeś paczkę dla wheeziego na jessie? Mógłbyś napisać w jaki dokładnie sposób to robiłeś?
Z góry dzięki za odp :) Chyba coś jest skopane z tą paczką w repo dla jessie bo z tego co czytam to nie tylko ja mam problemy.
Pod wheezym to bylo prosto, repo ze strony vb i wsio.
Ostatnio edytowany przez nmarx (2015-02-23 21:12:22)
http://download.virtualbox.org/virtualbox/4.3.22/vi … ezy_amd64.deb
http://download.virtualbox.org/virtualbox/4.3.22/vi … eezy_i386.deb
Linki dla dwóch architektur.
Zainstalować poprzez
dpkg -i paczka.deb
Do tego
http://download.virtualbox.org/virtualbox/4.3.22/Or … .vbox-extpack
Aby była pełna obsługa usb.
Trzeba dodać równiez uzytkownika do grupy vboxusers
tez miałem ten proble. Zainstalowałem starszą wersje virtualboxa 4.3.8 i poszło...
Spróbuj podczas instalacji wyłączyć usb w virtualboxie
Też miałem ten problem na virtualboxie 4.3.18 z repo debiana na jessie/testing, potem na sid. Kombinowanie z USB czy innymi opcjami nie pomogło. Jak zostawiłem na noc to rano windows był zainstalowany ale wieszał się przy wyłączaniu.
Zainstalowałem 4.3.20 i potem 4.3.22 z repo Oracle VirtualBox - tego które podał ilin i problem znikł.
Pozwolę sobie podpiąć się pod wątek. A macie akcelerację 3D w VB? Mam to zainstalowane z repo Oracle'a, extension pack też jest a za nic na świecie nie śmiga mi akceleracja 3D. Jak chcę ją włączyć w ustawieniach jakiejś maszyny to zaczyna mi zajmować jeden rdzeń na maksa, przywiesza całego VB a następnie po około pół minuty wyświetla komunikat, "Invalid settings detected" i że mój host nie udostępnia takiej opcji.
Ja mogę potrwierdzić tyle, że wersja 4.3.8 działa, a jak jest z akceleracją 3d to nie sprawdzałem.
Edit - nie działa usb :(
Ogólnie ten jessie jak narazie niezbyt się nadaje do użytku...
Ostatnio edytowany przez nmarx (2015-02-25 23:50:30)
instalujesz na 4.3.8 potem usuwasz instalujesz najnowsza 4.3.22 i wszystko dalej chodzi. Coś z tym virtualboxem jest . Jskis bug.
I to vb od oracle... Najnowsza wersja nie wiem czy ma jeszcze ten problem.
nmarx napisał(-a):
Ogólnie ten jessie jak narazie niezbyt się nadaje do użytku...
Virtualbox to zewnętrzna aplikacja.
nmarx napisał(-a):
Edit - nie działa usb :(
ExtensionPack zainstalowany ?
Użytkownik dodany do grupy vboxusers ?
U mnie działa.
Zainstalowałem na jessie vb poprzez plik .run. Dla amd64:
download.virtualbox.org/virtualbox/4.3.24/VirtualBox-4.3.24-98716-Linux_amd64.run
Wszystko działa, łącznie z 3D i USB na Windows 8.1 choć podczas instalacji guest nie wyświetlał kursora myszki (przełączanie przez right ctrl nic nie dawało). Jakoś dałem radę zainstalować windows i problem się rozwiązał po instalacji guest additions.
Ostatnio edytowany przez nmarx (2015-03-15 14:52:05)
Jest przecież w repozytorium. Czemu instalowałeś spoza repo?
A propos kursora - jak kiedyś wrzuciłem port androida na x86 na VB, to też kursora nie było. Okazało się, że trzeba wybrać "PS/2 Mouse" jako urządzenie wskazujące... Na wirtualizowanych Windowsach, Linuxach i jakichś tam niszowych systemów nigdy takiego problemu nie widziałem.