Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam Forumowiczów po kilku latach nieobecności :)
Udało mi się, nie bez przeszkód, zainstalować Debiana testing z KDE 4. Użyłem minimalnej instalacji, czyli kde-plasma-desktop. Sterowniki graficzne są własnościowe - fglrx. Ale jak ustawić dźwięk [którego teraz nie ma] - nie mam pojęcia. Bardzo proszę o pomoc - na żądanie podam wszelkie wyniki komend informujących o posiadanym sprzęcie, tylko kompletnie nie pamiętam jakie one są. Wiem, że mam dźwiękówkę zintegrowaną Realteka. Nie chcę eksperymentować, żeby nie zepsuć dopiero co postawionego systemu. W Ubuntu podpatrzyłem, że domyślnie instaluje i Alsę, i Pulseaudio - czy i ja mam tak zrobić?
Podaj wynik skryptu
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=164151#p164151
http://www.alsa-project.org/db/?f=7da6a7f5543c92148 … 161235d4819ea
Proszę uprzejmie :)
Zainstaluj pakiet alsa-utils
Zrestartuj kompa i jeszcze raz daj wynik skryptu po tym.
Zrób sobie pliczek ~/.asoundrc o zawartosci
pcm.!default { type hw card 1 } ctl.!default { type hw card 1 }
Potem zobacz czy polecenie
speaker-test
wyda szum.
mmw@debian:~$ ls -a . .bash_history .dbus .gnupg .pki Szablony .. .bash_logout .directory .kde Pobrane Wideo alsa-info.sh .bashrc .dmrc .local .profile .Xauthority alsa-info.sh.1 .cache Dokumenty Muzyka Publiczny .xsession-errors .asoundrc .config .gnome Obrazy Pulpit mmw@debian:~$ speaker-test speaker-test 1.0.28 Playback device is default Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels Using 16 octaves of pink noise Channels count (1) not available for playbacks: Zły argument Setting of hwparams failed: Zły argument mmw@debian:~$
Głucho.
A tak co pluje ?
speaker-test -D default
mmw@debian:~$ speaker-test -D default speaker-test 1.0.28 Playback device is default Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels Using 16 octaves of pink noise Channels count (1) not available for playbacks: Zły argument Setting of hwparams failed: Zły argument mmw@debian:~$
Podkreślam, że samodzielnie żadnej paczki dźwiękowej, poza alsa-utils, nie instalowałem [żeby nie namieszać]. Może trzeba jakąś zainstalować?
Zrobimy jeszcze inaczej.
Wykasuj tego asoundrca.
Do pliku /etc/modprobe.d/alsa-base.conf dopisz
options snd-hda-intel index=0 model=auto vid=1022 pid=780d options snd-hda-intel index=-2 model=auto vid=1002 pid=1714
Restart kompa.
Po restarcie:
mmw@debian:~$ speaker-test speaker-test 1.0.28 Playback device is default Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels Using 16 octaves of pink noise Playback open error: -2,Nie ma takiego pliku ani katalogu mmw@debian:~$
asoundrc usunąłeś ?
Pokaż jak teraz wygląda zrzut skryptem.
1593
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:10:18)
Wcześniej nie usunąłem asoundrc - po usunięciu teraz szumi! I co z tym dalej zrobić? Jeszcze mam komunikat, że przełączono na urządzenie HD audio generic (ALC889 Analog).
Komp to stacjonarka, ta płyta główna:
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3930#sp
Dzisiaj idę już spać - za pomoc dziękuję :)
P.S. - wynik skryptu:
http://www.alsa-project.org/db/?f=68663aabab6cda162 … dc85aaf11d300
Ostatnio edytowany przez MMW (2015-02-10 21:37:25)
Skoro szumi to ok.
Dźwięk się pojawił.
Jest - działa youtube :) Super!
ilin, powiedz, proszę, co się działo i co zrobiłeś, że działa? W skrócie, oczywiście.
Za pomocą wpisów w /etc/modprobe.d/ ustawiła się właściwa koleność kart dźwiękowych.
Bo wcześniej jako pierwsza pchała się hdmi.
asoundrc miał to robić w przestrzeni użytkownika ale cos nie za bardzo to skutkowało.
Po zmianie globalnej trzeba tego asoundrca było wywalić bo on obracał kota ogonem i dlatego nie grało.
Ten genialny wpis zadziałał ponownie - znowu mam dźwięk, tym razem pod XFCE :D Tylko musiałem alsamikserem uruchomić wyciszone głośniki.
Od kilku lat względem kontroli dźwięku całkiem dobrze sprawdza się pulseaudio, jak sobie przypomnę jak męczyłem alse, i nic nie chciało działać jak powinno :p (głośniki 5.1)
1600
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:10:27)
1601
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:10:28)
morfik napisał(-a):
W Debianie na PulseAudio czasem mi VLC traci dźwięk, gdy cofnę film, a potem przesunę do przodu.
Mam to samo, a że smplayer działa bez zarzutu, to wina jest po vlc.
Niekoniecznie po Vlc, częste problemy z wyjściami Alsa, to wina Pulse.
Z resztą wystarczy, że Vlc był kompilowany z inną wersją plików nagłówkowych PA,
i cyrk gotowy.
I nie Smplayer, bo to tylko nakładka (GUI) na Mplayera/Mplayera2 napisana w Qt.
Mplayer[1|2] działa z Pulse? to się czasem zdarza, ale też nie jest to sztywna reguła.
Jakoś z Alsą zawsze wszystko działa, diabli wiedzą, czemu. :D
Nawet najnowszy Skype dzięki bibliotece Apulse. ;)
To by było na tyle
xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-02-13 23:54:53)
Niekoniecznie po Vlc, częste problemy z wyjściami Alsa, to wina Pulse.
Z resztą wystarczy, że Vlc był kompilowany z inną wersją plików nagłówkowych PA,
i cyrk gotowy.
Oni tam mają natywne wyjście dla pulse, tak jak smplayer/mplayer - na jednym działa na drugim nie chce. xD
Mplayer[1|2] działa z Pulse? to się czasem zdarza, ale też nie jest to sztywna reguła.
Ja nigdy nie zanotowałem problemów z pulse w przypadku smplayera — to jest jedna z tych aplikacji, które mi zawsze działały bez zarzutu. xD
Jakoś z Alsą zawsze wszystko działa, diabli wiedzą, czemu. :D
No jak czemu — bo wszyscy przez te sto lat już zaimplementowali jej obsługę i teraz działa, daj pulse tyle czasu co alsie i przekonaj ludzi do natywnego wparcia w swoich aplikacjach dla pulse i też będzie wsio działać, tak jak w przypadku smplayera.
W tym przypadku problem jest ze złym ładowaniem modułów.
Sterowniki ładują się odwrotnie.
Za pomocą opcji danego modułu ustawiamy je we właściwej kolejności.