Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Panowie, żeby nie zakładać nowego tematu...coś mnie zmienia wpisy w /etc/resolv.conf i wystepuje taki objaw, że po restarcie systemu pinguje mi po IP dopiero wpisy nameserver pozwalają pingować po nazwie. Dlaczego to się może tak dziać?
Czy masz działający jakiś menadżer sieci?
Pokaż plik interfaces i wynik działania komendy:
ps -ef | grep dhc
Czy jak działa już sieć to będzie działać do restartu czy między czasie też się zmienia plik resolv.conf?
Masz pakiet resolvconf?
Jak raz skonfiguruje to działa do póki nie wyłączę kompa lub nie hibernuję.
root@lumitex:~# aptitude search resolvconf p resolvconf - Program do obsługi informacji serwera nazw root@lumitex:~# cat /etc/interfaces cat: /etc/interfaces: Nie ma takiego pliku ani katalogu root@lumitex:~# cat /etc/network/interfaces # This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback auto wlan0 iface wlan0 inet static wireless-essid Lumitex wireless-mode manager address 192.168.1.11 netmask 255.255.255.0 gateway 192.168.1.10 root@lumitex:~# ps -ef |grep dhc root 5135 4916 0 14:17 pts/0 00:00:00 grep dhc root@lumitex:~#
Ostatnio edytowany przez milik (2015-01-23 14:18:57)
nie znam powodu dlaczego tak się dzieje, znaj rozwiązanie, wiem że tak się nie powinno robić ale...
wpisz poprawne dane do pliku /etc/resolv.conf po czym wdaj komendę:
chattr +i /etc/resolv.conf
W sumie to można na dwa sposoby załatwić.
1. Dopisać:
dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4
w zwrotce w /etc/network/interfaces.
2. Skonfigurować clienta dhcp w pliku /etc/dhcp/dhclient.conf , a konkretnie chodzi o linijkę z zapytaniem do serwera dhcp:
request subnet-mask, broadcast-address, time-offset, routers, domain-name, domain-name-servers, domain-search, host-name, dhcp6.name-servers, dhcp6.domain-search, netbios-name-servers, netbios-scope, interface-mtu, rfc3442-classless-static-routes, ntp-servers;
Usunąć z niej domain-name-servers .
Ostatnio edytowany przez morfik (2015-01-24 22:31:52)
to deamon dhcp nadpisuje te dnsy. w linku powżej w poscie co podałem jest rozwiazanie jak to wyłączyć.
jak masz statyczną konfigurację to pakiet resolvconf absolutnie nie jest potrzebny u najlepiej go wywalić.
pokaż jeszcze na wszelki wypadek jak wygląda resolv.conf po nadpisaniu przez niewidzialne krasnoludki.