Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wymieniam płytę główną+procesor+grafika. Chciałbym, aby grafika była obsługiwana przez otwarte sterowniki. Co wybrać? :)
Cel: linuksowe gry (tux racer, jakieś gry FPP), może jakieś proste gry poprzez Wine oraz naturalnie proste zadania biurowe.
Koszt: całość ok. 700-800zł
Co byłoby lepsze:
Radeon R7 250 (jak tutaj sprawa wygląda z otwartymi sterownikami?) czy może procesor Intel Core i3-4330 3.5GHz z grafiką HD 4600 ?
Ostatnio edytowany przez radziojedi (2014-11-16 18:32:54)
1241
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:02:36)
Najpierw Intel, potem Nvidia - Nouveau już chodzi coraz lepiej, ATI na końcu.
Jedyna przewaga ATI nad innymi jest taka, że otwarte stery są czasami wydajniejsze od zamkniętych. :D
Przy Nvidii jest największy wybór, są porządne i stabilne zamknięte, i coraz lepszy otwarty, który przy dołączeniu firmware wyciętego ze steru Nvidii radzi sobie nawet z akceleracją Vdpau.
Jacekalex napisał(-a):
(...) stabilne zamknięte(...)
Chciałbym się skupić tylko na otwartych sterach z ewentualnym zamkniętym firmware.
AMD z serii 7000, Intel 3 lub 4 generacji.
//// Tak sobie myślę.... Jakbyś kupił samo i3 + płytę główną, to w zupełności byś się wyrobił w tych 800 złotych.
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2014-11-16 21:15:17)
1245
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:02:41)
Czyli może faktycznie lepiej płyta+intel i3?
A czy wydajność w grach jest porównywalna do AMD z serii HD 6000?
radziojedi napisał(-a):
Czyli może faktycznie lepiej płyta+intel i3?
A czy wydajność w grach jest porównywalna do AMD z serii HD 6000?
Lepiej, bo wzglednie taniej i jest mniej problemow. Ale wydajnosc bedzie sporo nizsza.
1247
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:02:44)
Ok. Dzięki za pomoc. Czyli zostaje i3.
radziojedi napisał(-a):
Ok. Dzięki za pomoc. Czyli zostaje i3.
Raczej poszukałbym troszkę drobnych, i celował w i5, 4 pełnowartościowe jajka i porządna wydajność jest nie do przecenienia.
1248
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:02:45)
radziojedi napisał(-a):
Czyli zostaje i3.
W tym budzecie nie celuj w 3 rzeczy naraz. Kup sobie procesor 4 rdzeniowy http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=Inte … z&id=2025 i rozwojowa plyte i kiedy "dostaniesz premie" a Intel nie bedzie spelnial twoich wymagan to dorzucisz nVidia.
Ja sprawdziłem i gra "STALKER: Cień Czarnobyla" w rozdzielczości Full HD (1920x1080) i full detalach w scenach akcji w grze (liczne detale, strzelaniny) jest jakieś 40-50FPS. Sprzęt za ok 2500zł ten co mam w stopce. Debian Sid. Sterowniki otwarte (zawarte w kernelu do obsługi Intela).
Ostatnio edytowany przez neo86 (2014-11-17 23:50:37)
1249
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:02:46)
U mnie siedzi jakaś nvidia bodajże 460GT...
Nowa gra Ethan Carter śmiga pięknie przez Wine (przelazłem całą na linuksie). Mass Effecty wszystkie 3 również bez problemu (oczywiście na full detalach i FullHD). Cywilizacja 5 na max detalach, FHD. X3 Terran Conflict max.
Tylko nie pamiętam jakie sterowniki mam zainstalowane, ale chyba nvidii zamknięte niestety...
Otwarte sterowniki do kart nvidii sa praktycznie bezużyteczne.
Przy tych założeniach nie zawracaj sobie glowy kartami nvidii.
yossarian napisał(-a):
Otwarte sterowniki do kart nvidii sa praktycznie bezużyteczne.
Przy tych założeniach nie zawracaj sobie glowy kartami nvidii.
Guzik prowda.
W okolicach jajka 3.13 , na starej Nvidii testowałem Nouveau, i nawet brykało nieźle, choć 3D jeszcze wisiało na procku, ale nawet efekty Compiza chodziły prawidłowo.
Ostatnio Nouveau dorobiło się zarządzania energią i akceleracji Vdpau (firmware),
i rozwija się, chociaż dość powoli, ale widać ze będzie z niego pożytek.
Za "moment" na jaju 3.18 zobaczę Nouveau na nowej karcie, na razie przy ładowaniu Nouveau na Grsecu miałem kernel panic.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-11-18 19:26:11)
1250
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:02:48)
Teoretycznie temat do zamknięcia, gdyż zakupiłem i3 Intela (w przyszłości zawsze zostaje wolny slot PCI Express na jakąś kartę AMD:)), ale ogólnie nie mam nic przeciwko, aby się rozwijał (temat naturalnie;))
radziojedi napisał(-a):
Teoretycznie temat do zamknięcia, gdyż zakupiłem i3 Intela (w przyszłości zawsze zostaje wolny slot PCI Express na jakąś kartę AMD:))
Z ciekawości spytam - jakiej generacji i za ile?
Pavlo950 napisał(-a):
radziojedi napisał(-a):
Teoretycznie temat do zamknięcia, gdyż zakupiłem i3 Intela (w przyszłości zawsze zostaje wolny slot PCI Express na jakąś kartę AMD:))
Z ciekawości spytam - jakiej generacji i za ile?
i3-4160 3.6 GHz BOX - 439zł
Ja na i5-4300u z hd4400 gram na FHD od czasu do czasu :-).
(generalnie cywilizacja V działa).
Pisze bo samo w sobie jest to smieszna kombinacja - niskonapieciowy procesor z itegra w grach FHD.
- CIV dziala dobrze
- Dota2 działa kiepskawo na granicy grywalności
- Stronghold 3 nie jets grywalny
Wczesniej miałem lapka z HD5650 ale sprzedalem, dobijały mnie sterowniki i konieczność dłubania raz na 3 - 4 miesiące.
Mam jeszcze duzy sprzet z fx4300 + 8gb ramu + radeon hd6950 ale nie uzywam. (odpiolem go i w kacie lezy).
@Uzytkownikubunt: Jesteś w stanie na swoim intelu na Mesa 10.4 odpalić WarThunder? Bo mi sypie jakimś mało zrozumiałym errorem, a w necie wyczytałem tylko tyle, że mój krzem nie jest wspierany i zastanawia mnie, czy to przez OGL w Mesa 10.3, czy coś mam spaprane i przez to nie pogram (zawsze mogę nauczyć linuxa Optimusa, ale jakoś nie mam weny...
1285
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:03:32)