Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wszystkie.
Próbowałam zmieniać właściciela
root@debian:/home/uasic# chown -R uasic /media/usb0/
Bezskutecznie. Próbowałam też modyfikować chociaż jeden folder
root@debian:/home/uasic# chmod -R 777 /media/usb0/Muzyka/
Też nic. Co z tym zrobić?
Root oczywiście może czytać i zapisywać.
Możesz pokazać zawartość /etc/fstab?
Zamontuj za pomocą udisks.
morfik napisał(-a):
Jakie komunikaty są wyrzucane przy tych poleceniach?
chown: zmiana właściciela „/media/usb0/Muzyka”: Operacja niedozwolona chown: zmiana właściciela „/media/usb0/SpriteBackup/scheduled”: Operacja niedozwolona chown: zmiana właściciela „/media/usb0/SpriteBackup/remote”: Operacja niedozwolona chown: zmiana właściciela „/media/usb0/SpriteBackup”: Operacja niedozwolona chown: zmiana właściciela „/media/usb0/”: Operacja niedozwolona root@debian:/home/uasic# chmod -R 777 /media/usb0/ root@debian:/home/uasic# chmod -R 777 /media/ root@debian:/home/uasic# chmod -R 777 /media/usb0/Muzyka/
Przy chown wyrzucało "Operacja niedozwolona" dla każdego pliku po kolei, nie wklejałam całości. Przy chmod nic i efektu też żadnego.
wojtos93 napisał(-a):
Możesz pokazać zawartość /etc/fstab?
# /etc/fstab: static file system information. # # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices # that works even if disks are added and removed. See fstab(5). # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> # / was on /dev/sda2 during installation UUID=d6c89dc0-aeef-4b69-9e66-ce6209694496 / ext4 errors=remount-ro 0 1 # /home was on /dev/sda3 during installation UUID=9c5b8231-56f0-4c78-bdbd-e7b9f144ec94 /home ext4 defaults 0 2 # swap was on /dev/sda1 during installation UUID=ca0a62ae-f2ca-448e-b95b-9491391f38be none swap sw 0 0 /dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
może dyski są "brudne" i montują sie w trybie RO
fsck /dev/urzadzenie
a może zacząć od informacji jakież to filesystemy się na owych dyskach znajdują... życzę powodzenia przy próbie zmiany właściciela na vfat ;)
Po podłączeniu pendrive/dysku zewn. uruchom jako root:
fdisk -l
Zobacz jak opisane jest to urządzenie (chodzi mi o /dev/sdaX lub sdbY itd.)
Potem możesz do /etc/fstab dopisać podobną linijkę - zmień tylko "sdXY" na odpowiednie dla tego urządzenia oraz UZYTKOWNIKA.
/dev/sdXY /media/usb0 auto users,noauto,uid=UZYTKOWNIK,gid=UZYTKOWNIK 0 0
wojtos93 napisał(-a):
Po podłączeniu pendrive/dysku zewn. uruchom jako root:
Kod:
fdisk -lZobacz jak opisane jest to urządzenie (chodzi mi o /dev/sdaX lub sdbY itd.)
Potem możesz do /etc/fstab dopisać podobną linijkę - zmień tylko "sdXY" na odpowiednie dla tego urządzenia oraz UZYTKOWNIKA.Kod:
/dev/sdXY /media/usb0 auto users,noauto,uid=UZYTKOWNIK,gid=UZYTKOWNIK 0 0
Zdaje się, że pomogło. Dzięki! :)
ethanak napisał(-a):
a może zacząć od informacji jakież to filesystemy się na owych dyskach znajdują... życzę powodzenia przy próbie zmiany właściciela na vfat ;)
To jest akurat fat32.
wozek_widlowy napisał(-a):
ethanak napisał(-a):
To jest akurat fat32.
Właściwie jedno i drugie to to samo. Z ntfsem też tak trzeba robić :D