Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-08-27 20:50:48

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Oprogramowanie dla git repository

Gdzieś na necie w jakimś artykule przeczytałem przez przypadek coś o tworzeniu repozytorium git przy pomocy "git init" i dodawaniu do niego plików przez "git add". Jako, że ja tam zbytnio nigdy nie miałem z gitem do czynienia, no może poza git clone, to sobie pomyślałem, że przydałoby się trochę poćwiczyć i utworzyłem sobie repozytorium z katalogu /etc/ w moim systemie. Chodzi generalnie o monitorowanie zawartości plików konfiguracyjnych po aktualizacjach czy ewentualnych zmianach manualnych -- no co jak co ale git pasuje tu wyśmienicie.

Zaprzęgnąłem do tego celu git-cola i w opcjach są dostępne dodatkowe narzędzia, z których dwa sobie bez problemu dobrałem -- edytor:geany i diff_tool:meld. Tam są jeszcze dwa inne narzędzia do skonfigurowania -- history browser i merge tool. Tych narzędzi, co ścieżki były domyślnie tam ustawione, nie było standardowo w systemie. Namierzyłem je i doinstalowałem ale nie byłem z nich zbytnio zadowolony. I tu jest właśnie prośba do was -- znacie jakieś ficzerzaste i przy tym miłe dla oka oprogramowanie co by posłużyło za histrory browser i merge tool ? Domyślne to były: gitk i xxdiff

Stopka forum