Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam ,jestem poczatkujacym uzytkownikiem Debiana , przy kazdym uruchomieniu systemu pokazuje mi blad
generic-usb 0003:1A2C:0023:0002 usb_submit_urb(ctrl) failed
szukalem w google , jednak nigdzie nie znalazlem odpowiedzi , bardzo prosze o pomoc , co powinienem z tym zrobic ,
z gory dziekuje za wszelkie sugestie , pozdrawiam wszystkich
Darek
Przeszkadza To w działaniu systemu ?
Jakie masz jadro ?
jadro mam 3.2.0-4-686-pae ,(a mam tylko 2GB ramu) ,
a w dzialaniu systemu, tak prawde mowiac nie przeszkadza w ogole , tak bynajmniej mi sie wydaje ,
moze powinienem w jakis sposob zrezygnowac z PAE , chcialem juz to prawde mowiac zrobic ale zbytnio nie wiem jak
chcialem zainstalowac kernel i686 , ale nie dalo rady
Spróbuj zainstalować jądro z backportów.
http://dug.net.pl/tekst/194/jadro_z_backportow_w_st … rsji_debiana/
zrobilem tak jak sugerowales , zainstalowalem to jadro z tych backportow , niestety blad pozostal
ludze sie, ze moze jesli nie przeszkadza to w dzialaniu systemu , to mozna tak zostawic , naprawde nie chciał bym zmieniac systemu , chociaz naprawde krotko korzystam z Debiana , to uwarzam , ze jest super , tym bardziej ze chcialem sie go nauczyc , chociaz tak w stopniu sredniozaawansowanym , naprawde nie wiem co teraz robic , juz myslalem zainstalowac crunchbanga , i zmienic repozytoria na debianowskie , moze to zda egzamin?
wiem ze zawracam Ci glowe , ale jesli mozesz to podeslij jakis pomysl
pozdrawiam
Tak z glupia frant zapytam.
Odpalileś system z nowego jądra ?
Pokaż
uname -a
zrobilem tak jak sugerowales , zainstalowalem to jadro z tych backportow , niestety blad pozostal
ludze sie, ze moze jesli nie przeszkadza to w dzialaniu systemu , to mozna tak zostawic , naprawde nie chciał bym zmieniac systemu , chociaz naprawde krotko korzystam z Debiana , to uwazam , ze jest super , tym bardziej ze chcialem sie go nauczyc , chociaz tak w stopniu sredniozaawansowanym , naprawde nie wiem co teraz robic , juz myslalem zainstalowac crunchbanga , i zmienic repozytoria na debianowskie , moze to zda egzamin?
wiem ze zawracam Ci glowe , ale jesli mozesz to podeslij jakis pomysl
pozdrawiam
Z głupia frant zapytam.
Uruchomiłeś system na nowym jądrze ?
Pokaż
uname -a
tak odpalilem z nowego jadra
Linux crunchbang 3.14-0.bpo.1-686-pae #1 SMP Debian 3.14.7-1~bpo70+1 (2014-06-21) i686 GNU/Linux
Jeśli wszystko działa to ja bym sie nie przejmował.
ostatnie pytanie , a z tym crunchbangem to poroniony pomysl?
dziekuje Ci bardzo za poswiecony czas , w razie problemow bede pisal ,
aha, odpalac system z tego nowszego jadra?
i jeszcze jedno,po czym najlatwiej poznac ze cos nie jest tak jak powinno (wiem ze to idiotyczne pytanie, ale bede wiedzial na co zwracac uwage najbardziej)
jeszcze raz dziekuje , pozdrawiam , duzo zdrowka
Przeciez Ty chyba instalowałeś z crunchbanga.
Po czym poznac ze cos jest nie tak ?
Jak cos nie będzie chciało działać :)
nie instalowalem normalnie z debiana xfce , tylko wczesniej mialem crunchbanga , i chyba taki host zostal
W jaki sposób mógł zostac ?
Nie formatowałeś partycji / ?
nie , automatycznie z plyty zpartycjonowalo , wybralem ta opcje dla laikow , automatycznego partycjonowania
___
Jeszcze raz ja , zrestartowalem komputer i zauwazylem , ze na koncu tego powiadomienia , czyli
generic-generic-usb 0003:1A2C:0023:0002 usb_submit_urb(ctrl) failed
pojawilo sie jeszce :
-1
, czyli teraz razem ma to postac
generic-usb 0003:1A2C:0023:0002 usb_submit_urb(ctrl) failed:-1
Z ciekawosci
Pokaz
fdisk -l
juz podaje
Dysk /dev/sda: 200.0 GB, bajtów: 200049647616 głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 24321, w sumie sektorów: 390721968 Jednostka = sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 512 Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 512 / 512 Identyfikator dysku: 0x0002f21e Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System /dev/sda1 * 2048 382380031 191188992 83 Linux /dev/sda2 382382078 390721535 4169729 5 Rozszerzona /dev/sda5 382382080 390721535 4169728 82 Linux swap / Solaris root@crunchbang:/home/darek#
To jest ok.
Wydaje sie ze nie sformatowało tylko jakby uzupełniło dane skoro host z cruchbanga pozostał.
a napisz jeszcze prosze , co to znaczy teraz to -1? , na koncu tego bledu
Chyba zainstalowałeś Debiana na istniejącego już Crunchbanga — bez formatowania).
Masz coś podłączone pod USB podczas startu?
Jakaś chińska klawiatura?
tak klawiature mam taka byle jaka , bo poprzednia mi sie rozwalila i jeszcze innej nie kupilem , tak samo mysz tez przewodowa ;
to moze byc wina tego dziadowskiego urzadzenia ?
jesli tak , to kamien by mi spadl z serca , bo to chyba wtedy nic takiego powaznego , prawda?
Pokaz jeszcze wynik lsusb.
juz
darek@crunchbang:~$ lsusb Bus 001 Device 002: ID 1a2c:0023 Bus 005 Device 002: ID 15ca:00c3 Textech International Ltd. Mini Optical Mouse Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub darek@crunchbang:~$
To ta klawiatura:
Bus 001 Device 002: ID 1a2c:0023
Dopóki działa, błąd można ignorować.
Jak będą jakieś większe utrudnienia z tego powodu — wymień klawiaturę.
A mówiąc inaczej nie przejmuj sie tym komunikatem skoro wsio działa :)